2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Sötét, hideg télre készülnek Ausztriában

Sötét télre és katasztrófahelyzetre készülnek a szomszédos Ausztriában, ahol az energiaváláság miatt ismeretterjesztő filmekben világosítják fel arról a lakosságot, hogy kell egy hosszabb áramszünetet túlélni. Az osztrák fegyveres erők honlapján közétett videó részletekbe menő praktikus tanácsokkal vértezi fel a lakosságot− derül ki az Index cikkéből.

A portál rámutat, hogy az Európában kialakult súlyos energiaválság miatt az osztrák hadsereg részletesen kidolgozott instrukciókat terjeszt a lakosság körében. Ezeket akkor célszerű követni, ha hosszabb időre áramkimaradás lépne fel. A fegyveres erők honlapján közzétett tájékoztatóban azt is részletezik, miből mennyit érdemes elraktározni ilyen esetekben.

A legfontosabb: maradj nyugodt. Cselekedj körültekintően és megfontoltan!

−tanácsolják.

MEGBÉNULHAT A KÖZLEKEDÉS, AKADOZHAT A KOMMUNIKÁCIÓ

Tömeges és hosszan tartó áramszünettől tartanak Ausztriában. A tájékoztató kisfilmben arra is figyelmeztetnek, hogy az áramszünet akár egy hétig is tarthat. Ilyenkor több, mindennapossá vált eszköz és infrastruktúra leáll. Ide tartoznak többek között a benzinkutak, a közlekedési lámpák, a vasúti forgalom, a liftek és felvonók, valamint több tömegközlekedési eszköz is. Emellett nem lesz elérhető a vezetékes telefon, a mobiltelefonok töltését nehezen lehet megoldani, megszűnik az internetelérhetőség, és leállnak az ATM-ek is.

A FŰTÉS IS LEÁLLHAT

Ilyen helyzetben az élelmiszerek, higiéniai cikkek vagy gyógyszerek beszerzése is megnehezül. Esetenként a vízellátással és a szennyvízelvezetéssel is problémák adódhatnak. A háztartásokban a világítás, a hűtőberendezések és a legtöbb fűtési rendszer is érintett.

MIT KELL BESZEREZNI?

Az áramkimaradások esetére azt ajánlják a lakosságnak, hogy szerezzenek be autórádiót, zseblámpákat, gyertyákat, gyufát, gyújtókat, szén-monoxid-riasztót és tűzoltó készüléket. Azt tanácsolják raktározzanak otthon elegendő ívóvizet, teát, kávét, tartós élelmiszert például tésztát, rizst, konzerveket. Legyen otthon elsősegélykészlet, szükséges gyógyszerek, szemeteszsák, ragasztószalag, gáztűzhely, kültéri tűzhely, grill, készpénz, hálózsák, takaró, meleg ruha.

ÉRDEMES MEGTANKOLNI AZ AUTÓT

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az autóban az üzemanyagtartály mindig legalább félig legyen megtöltve. Emellett arra is kitérnek, hogy ha gyerek vagy kisállat van a családban, akkor még több dologra lehet szükség a háztartásban. Azt írják, a készletet legalább két hétre kell biztosítani.

LEGALÁBB KÉT HÉTRE KELL FELKÉSZÜLNI

Az javasolják mindenkinek, hogy végezzenek el egy elsősegélynyújtó tanfolyamot is. Dolgozzanak ki egy tervet, amelyben megadnak egy találkozási pontot, ha a gyerekek nem tartózkodnak otthon.

Javasolják továbbá, hogy ne egyedül, hanem a szomszédokkal együtt használjanak bizonyos erőforrásokat.

Senki sem tudja pontosan, mi fog történni egy áramszünet idején. Az viszont biztos, hogy nem fogunk gyorsan visszatérni a megszokott hétköznapi rutinhoz

− olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: a válságot csak közös erővel lehet leküzdeni. Az osztrák hadsereg egy videót is közzétett, amelyben a fegyveres erők segítségnyújtási misszióban nyújtott szolgáltatásai mellett egyebek között olyan elővigyázatossági és védelmi intézkedéseket mutat be, amelyekre érdemes felkészülniük a magánszemélynek.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató