2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó a belarusz - lengyel migránsválságról: a kerítés az egyetlen hatékony módszer

A külügyminiszter szerint a lettek, a litvánok és a lengyelek most szembesülnek fizikailag is azzal, amivel Magyarország már 2015 óta. Fehéroroszországgal, ahonnan a migrációs nyomás ezekre az országokra nehezedik, nem foglalkozott külön.

Cikkünk a mai lengyelországi eseményekről: ITT, ITT és ITT!

Bebizonyosodott, hogy a kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására, ezért „abszurd”, hogy azt az Európai Unió továbbra sem hajlandó finanszírozni

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítása szerint, miután lett kollégájával, Edgars Rinkeviccsel tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn.

A lengyel hatóságok szerint az elmúlt hónapokban a határszakaszon egyre romló helyzet gyors eszkalációja a cél a fehérorosz kormány részéről. Több videó is készült a napokban, amelyeken az látható, hogy több száz fős csoportok vonulnak a határkerítés felé. „Fehéroroszország célja, hogy komoly incidensekre kerüljön sor a határon, lehetőleg fegyverlövésekkel és áldozatokkal” – mondta hétfőn Pjotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel állami rádiónak a Reuters tudósítása szerint.

A külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy Európa három irányból – dél, délkelet és kelet felől – is migrációs nyomás alá került. Szerinte ennek nyomán a lettek, a litvánok és a lengyelek most szembesülnek fizikailag is azzal, amivel Magyarország már 2015 óta. „Bebizonyosodott, hogy az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására a kerítés építése, enélkül nincs az a mennyiségű rendőri vagy katonai alakulat, amellyel több száz kilométernyi határt eredményesen lehetne védeni” – tette hozzá.

Szijjártó nehezen érthetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja”, de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem. „Mintha nem ezen a bolygón élnének, akik továbbra is gátolják a kerítést építő országok támogatását” – mondta, felszólítva

a brüsszeli testületet az „európai lakosság összetételének megváltoztatására irányuló törekvése” feladására.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó nonszensznek minősítette az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját vezető Manfred Weber nyilatkozatát, amely szerint az EU-nak támogatnia kellene a kerítésépítést a lengyel–fehérorosz határon, miközben azt Magyarország esetében nem támogatná.

„A helyzet nem nem tud elég súlyos lenni ahhoz, hogy Manfred Weber a hungarofób megközelítéséből legalább kicsit visszavegyen”

– fogalmazott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató