2021. november 29. - Taksony
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

A lengyel kormányszóvivő kijelentette, hogy csak végső esetben folyamodnak fegyverhasználathoz a határvédők

A határon fennálló helyzetről hétfő este Mateusz Morawiecki is egyeztetett telefonon lett és litván hivatali partnerével.

Kedd reggel 7 órától határozatlan ideig felfüggesztik a személy- és teherforgalmat a lengyel-fehérorosz határon lévő Kuznica Bialostocka közúti határátkelőn – közölte a lengyel határőrség sajtószolgálata.

Kuznica Bialostocka a három lengyel-fehérorosz határátkelő egyike, a hétfői tömeges határsértési kísérletek éppen ennek térségében történtek.Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a határátkelő bezárására, a közúti forgalom leállítására biztonsági okokból kerül sor, de a Fehéroroszországgal szembeni „könnyű szankcióként” is értelmezhető.

A határon fennálló helyzetről hétfő este Mateusz Morawiecki is egyeztetett telefonon lett és litván hivatali partnerével.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfő este közölte, hogy három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán. Elmondta, hogy a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, és a helyzet további éleződése várható.Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait – jelentette ki Müller.

Utalt arra, hogy a migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor.

A közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy

a lengyel fél „csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz”.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató