2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Lezárták a lengyel-belarusz határt, több száz migráns töltötte sátorban az éjszakát

A zöldhatár mellett a kuznicai határátkelőt is lezárta a lengyel határőrség kedden, Belarusz felől senkit nem engednek át – írja a Euronews. A lengyel-belarusz határon, a Kuznica Bialostocka határátkelőnél menekültek százai töltötték sátrakban az éjszakát, a belarusz állami média szerint akár kétezren is lehetnek.

A lengyel miniszterelnök kedd hajnalban határőrökkel és katonákkal találkozott a határon, Mateusz Morawiecki azt mondta, hogy a belarusz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja. A lengyel hadsereg erősítést küldött a határtérségbe, amit így már 12 ezer katona véd. „Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét” – írta a lengyel miniszterelnök a Twitteren.

Belarusz kedden óva intette Lengyelországot minden provokációtól, szerintük a lengyel védelmi minisztérium nem törekszik a kérdés konstruktív megoldására, és szándékosan politikai szintre emeli a jelenlegi konfliktushelyzetet. Hétfőn fegyveresek terelték menedékkérők ezreit az EU felé, Alexandr Lukasenko belarusz elnök kimondatlanul ezzel azt szeretné elérni, hogy az EU vonja vissza a rezsimmel szemben életbe léptetett szankciókat, és fogadja el a tavalyi elnökválasztás eredményeit, amelyek alapján az elnök 80 százalék feletti eredménnyel nyert.

A hegyvidéki környéken már fagyott éjszaka, segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a hidegnek máris vannak halálos áldozatai a menedékkérők között, ahol nagyon sok a kisgyerek. A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet, szerinte a határnál hétfő óta táborozó 3-5 ezer menekülthöz további csoportok csatlakozhatnak, mert körülbelül 12 ezer menekült lehet Belaruszban – írja a Reuters. A helyzetről kedd délelőtt tanácskozik a hétfő óta már másodszor összehívott válságstáb, délután a kormány tagjai a lengyel parlament rendkívüli ülésén is beszámolnak róla.

Az Európai Bizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy Minszk embereket áldoz fel a politika oltárán. Ursula von der Leyen ezért újabb büntetőintézkedéseket sürget, amelyeknek akár további országok légitársaságait is érinteniük kell. „Meg kell akadályozni a humanitárius válságot” – jelentette ki.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató