2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Oroszország: A Google és a Telegram sem úszta meg büntetés nélkül

A Google amerikai informatikai nagyvállalatot kétmillió rubel (nyolcmillió forint), a Telegram üzenetküldő szolgáltatást pedig négymillió rubel  (tizenhat millió forint) pénzbírságra ítélték Oroszországban, mivel nem töröltek a hatóságok által kifogásolt tartalmakat – jelentette az Interfax hétfőn az illetékes moszkvai bíróságra hivatkozva.

Az utóbbi hónapokban ismételten elmarasztaltak külföldi technocégeket, közöttük a Facebookot, a Twittert és a TikTokot. Az orosz hatóságok egyebek között azzal vádolják az internetes szolgáltatókat, hogy nem távolítják el következetesen a hatóságilag nem engedélyezett tüntetésekkel kapcsolatos felhívásokat, valamint a gyermekpornográfiát tartalmazó bejegyzéseket. Jogvédők viszont azt vetik a hatóságok szemére, hogy így akarják elnyomni a szabad internetet Oroszországban. Novemberrel bezárólag hivatalos információk szerint összességében több mint 180 millió rubel (720 millió forint) bírságot vetettek ki az orosz hatóságok. Egy törvényszéki szóvivőre hivatkozva az orosz sajtó még szeptemberben arról számolt be, hogy a vállalatok nagy része nem fizette ki a bírságokat.

Moszkva nem először pörkölt oda a techóriásoknak. Korábban megbírságolták és lelassították a Twitter, amiért nem törölték az orosz hatóságok által illegálisnak vélt tartalmakat. Mint arról korábban beszámoltunk, nagyobb ellenőrzés alá vonná Moszkva a Big Tech-et (technológiai óriáscégek). Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan törvényt írt alá, amely arra kötelezi az Oroszországban tevékenységet folytató külföldi informatikai cégeket, hogy irodát nyissanak az országban. A Reuters beszámolója szerint ezzel a lépéssel nagyobb ellenőrzés alá vonnák az internetet, valamint csökkentenék a külföldi vállalatoktól való függést.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató