2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Szergej Lavrov szerint a Nyugatot terheli a felelősség a lengyel határon kialakult helyzetért

A fő felelősség természetesen azokat terheli a migrációs válságban, akik előidézték azt

– mondta Lavrov sajtótájékoztatóján.

A nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat "káoszt" okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak – figyelmeztetett a miniszter.    

Lavrov emlékeztetett arra:

amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak.

Feltette a kérdést, hogy miért nem lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni? A migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Fehéroroszországban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely – mint fogalmazott – hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját.    

Jelenleg migránsok ezrei próbálnak Fehéroroszország felől bejutni Lengyelország és ezzel az Európai Unió területére

Lavrov hangsúlyozta, hogy

a helyzetet a nemzetközi humanitárius jog alapján kell megoldani. 

A fehérorosz vezetés a nap folyamán bejelentette, hogy humanitárius segélyt küld a határtérségbe. Ugyanakkor uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.    

A fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság kiemelt témája volt Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi telefonbeszélgetésének is. A fehérorosz államfő hivatala szerint a két vezető mindenekelőtt „a lengyel fél civilekkel szemben tanúsított kemény fellépéséről” egyeztett. Komoly aggodalomra ad okot Minszk szerint az is, hogy Lengyelország katonai egységeket vezényelt a határhoz.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató