2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Fehérorosz migránshelyzet: átszakították a határkerítést a bevándorlók, elszabadultak az indulatok

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel-fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére – közöte szerdánra virradóra a PAP lengyel hírügynökség. Eközben rendkívüli állapot lépett hatályba kedd éjféltől Litvániában a fehérorosz határ térségében. 

A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este lerombolta a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Egyes határsértőket visszafordították Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk. A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

Kedden is ostromolták a lengyel határt a migránsok:

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és ők újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Kemény volt az éjszaka a lengyel-belarusz határon:

A LITVÁNOK EGY HÓNAPRA RENDKÍVÜLI JOGRENDET VEZETTEK BE A MIGRÁNSHELYZET MIATT

A litván parlament által jóváhagyott intézkedés a határ menti öt kilométeres sávra vonatkozik, illetve azokra a befogadóhelyekre, ahol a Fehéroroszországon át érkezett afrikai és ázsiai illegális bevándorlókat szállásoltak el. A határövezetbe csak külön engedéllyel lehet belépni (ez nem vonatkozik a helyi lakosokra), és tilos ott gyülekezni. A befogadóhelyeken tartózkodó migránsok nem használhatnak elektronikus távközlési eszközöket és internetet, kizárólag a hatóságokkal való kapcsolattartáshoz lehet azokat igénybe venni. Viktorija Cmilyte-Nielsen parlamenti elnök azt mondta, hogy az illegális migráció elleni harchoz már nem elegendőek a kormány rendelkezésére álló eszközök olyan körülmények közepette, amikor a Lengyelország elleni “hibrid támadások” erősödése Litvánia nyugalmát is fenyegetik.

Az éve eleje óta a litván-fehérorosz határon több mint négyezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ötvenszer többet, mint a tavalyi év egészében. A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és ők újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után.

Közben a litván migránstáborokban is egyre több lázadás tör ki:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató