2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Jourová szerint egyre több újságírót félemlítenek meg Európa-szerte

Az Európai Bizottság néhány hónapon belül bemutatja javaslatát az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására szolgáló indokolatlan jogi eljárások megszüntetésére – jelentette ki Vera Jourová.


 
Az újságírók megfélemlítését célzó, a közéleti részvételt megakadályozó úgynevezett SLAPP-perek száma növekszik Európában, ez a fajta visszaélés elfojtja a tájékoztatáshoz való jogot – jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

A demokrácia, valamint a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének megerősítésréről szóló vitában az uniós biztos elmondta: a SLAPP-perek az újságírók, valamint a jogvédők számára is ellenséges környezetet teremtenek, ami aláássa munkájukat. „Az újságírók és a jogvédők tevékenysége rendkívül fontos a demokrácia kiterjesztéséhez, mivel társadalmi szerepük a közérdekeket védi” – hangsúlyozta.    

Az Európai Bizottság néhány hónapon belül bemutatja javaslatát az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására szolgáló indokolatlan jogi eljárások megszüntetésére – jelentette ki. „Ez a javaslat betartja a szubszidiaritás és az arányosság uniós elveit” – tette hozzá Jourová.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató