2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Rájöttek a franciák, hogy a tömeges migrációval mégsem a szakképzett emberek érkeztek

Franciaországban egy újabb kutatás alapján a migránsok nagy része nem akar dolgozni vagy alulképzett a munkák elvégzésére. 

Megdöbbentő adatokkal szolgál a franciaországi bevándorlással kapcsolatban egy jelentés, melyet a Gazdasági Elemző Tanács tett közzé. A dokumentumról beszámoló BFMTV értesülései szerint a Franciaországot megcélzó bevándorlás nem elég változatos és az országba érkező személyek túlságosan alacsony végzettséggel rendelkeznek – írta meg a V4NA.

A jelentés azt vizsgálta, hogy milyen módon befolyásolja egy ország gazdaságát a bevándorlás minősége és arra a következtetésre jutottak, hogy Franciaország el van maradva ezen a téren, mivel egyre kevesebb olyan bevándorló érkezik az országba, akik valamilyen szakképesítéssel rendelkeznek. A lap értesülései szerint néhány szakma különösen megszenvedte az utóbbi időszakban azt a tényt, hogy

a koronavírus miatt kialakult helyzet eredményeképp sokkal kevesebb szakképzett bevándorló érkezett az országba.

Különösképp az építőipar, a szálloda- és vendéglátóipar, a közlekedés, a turizmus és az informatika azok a területek, amelyeket a leginkább sújt a szakképzett külföldi munkaerő hiánya.

Annak érdekében, hogy a Franciaországba érkező bevándorlók körében nagyobb arányban legyenek jelen a képzettséggel rendelkező munkaerőt képviselő személyek, a Gazdasági Elemző Tanács egy pontrendszerrel egybekötött vízum bevezetésének ötletével állt elő,

írja a Le Figaro.A lap beszámol róla, hogy mivel számtalan gazdasági tanulmány bizonyítja a szakképzett és diverzifikált munkaerő bevándorlásának előnyeit, Franciaország esetében pedig a többi OECD-országhoz képest sokkal gyengébben képzett és kevésbé sokrétű munkaerő jellemző a bevándorlókra, arra kellene törekedni, hogy a migrációs politikát újragondolva bevezessenek egy olyan pont alapú vízumrendszert, mint amilyen Kanadában vagy Ausztráliában működik. A pontalapú bevándorlási rendszernek az a lényege, hogy a képességet és a tehetséget helyezi előtérbe a bevándorló származási országától függetlenül.

Az INSEE francia statisztikai hivatal adatai szerint

2020-ban a Franciaországba érkező bevándorlók 37,8 százalékának iskolai végzettsége azonos vagy alacsonyabb szinten volt, mint az általános iskola felső tagozatai tanulóinak a végzettsége.
Szintén az INSEE számolt be arról, hogy a Franciaországba érkező bevándorlók 70 százaléka valamely afrikai országból érkezett, elsősorban Észak-Afrikából és a nagyvárosokat vették célba.



A jelentésből az is kiderül, hogy 2019-ben a bevándorlók a francia népesség 12,8 százalékát tették ki, csak Kanada, Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államokban előzték meg ebben a tekintetben az országot. Ami a számadatokat illeti, a bevándorlók aránya a lakossághoz képest Kanadában 21, Németországban 16,1, az Egyesült Királyságban 13,7, az Egyesült Államokban pedig 13,6 százalék volt 2019-ben.


A BFMTV cikke arra is rávilágít, hogy a Franciaországot megcélzó bevándorlók legfőbb motivációja a család, a 2007 és 2016 között francia földre érkezett bevándorlók 43,7 százaléka családi okokból ment Franciaországba, míg 31 százalék azért, hogy ott folytasson tanulmányokat, munkavállalási céllal azonban mindössze 9 százalék érkezett Franciaországba.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató