2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Iványi Gábor körülmetéltette magát

A gyurcsányista lelkész, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője a Hvg-nek adott interjút.

Akkor, amikor a zsidó identitásáról, és arról kérdezték, hogy hiszi-e még, hogy Jézus Krisztus Isten fia, aki a kereszten megváltotta az emberiséget, Iványi azt válaszolta, hogy

„Azért nem tértem be, mert bent vagyok. Azt, hogy ki zsidó, a nácik és a nyilasok mindenkinél jobban tudják. A másik oldalon viszont örök vita, hogy ki zsidó. Nagy Sándor idejéig apai ágról származtatták a zsidóságot. Ha a mai felfogást követnénk, több ókori izraeli király sem számítana zsidónak. Az, hogy az ember mit kezd ezzel az adottsággal, az a saját választása.

Én a bríszt, a körülmetélést is vállalva köteleztem el magam, ami egyértelművé és visszafordíthatatlanná teszi a döntést.

Ugyanakkor sok zsidó egyáltalán nem tartana zsidónak csak ezért, mert ezen keresztülmentem, a Szim Salom közösség igen. Nem fogom ettől kevésbé szeretni a nem zsidókat, ugyanúgy fogom szolgálni őket, ha elfogadják. És nem fogom jobban szeretni sem a zsidókat, mint eddig. Nem várom, hogy állampolgárságot kapjak, és megnyíljon egy menekülési útvonal. Megrendített kicsit, hogy sokakat megosztott ez a döntésem a barátaim és a szeretteim körében is.” 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató