2022. január 26. - Paula, Vanda
EUR : 360.52
USD : 319.41
Időjárás ikon-1°

Márki-Zay Péter: Több stadiont nem fog kapni egyik egyház sem

Az egyház rabja a jelenlegi politikai rendszernek, mert a kormányzat és a miniszterelnök eseti döntéseitől függ, hogy melyik egyház mennyi pénzt kap, és mire – állítja Márki-Zay Péter. „Ezek az eseti támogatások a kormány támogatását viszik be az egyházakba. Végtelenül ellenzem ezt a rendszert. A személyes hitemtől függetlenül tény, hogy Magyarország egy szekuláris állam” – fogalmazott a moslék messiása.

Hogy ma Magyarországon ennyire hangsúlyossá vált a kereszténység a politikában, az szerinte „annak az Orbán Viktornak köszönhető, aki volt már KISZ-titkár, volt egy durván antiklerikális, egyházellenes időszaka is”.„Most, hogy ez az ember a kereszténység védelmezőjeként adja el magát, ez felháborító nekünk, valóban keresztényeknek, akik már a szocializmus alatt is minden vasárnap ott voltunk a templomban – mondta Márki-Zay. – Nekem a jobboldaliságom, nemzeti elkötelezettségem sem változott az elmúlt évtizedekben.”

Az interjúban megkérdezték arról is az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, hogy mire számíthatnak az egyházi vezetők, ha jövőre kormányváltás lesz, elzárják-e a pénzcsapokat.

„Több stadiont nem fog kapni egyik egyház sem. A határon túli magyarokat is nagyon szívesen támogatom, de nem stadionnal. Borzasztó szereptévesztés, ha egy vallási közösség azt gondolja, hogy neki futballakadémiát kell működtetnie”

– válaszolta Márki-Zay.

Az a feladatunk – folytatta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje –, hogy „a Fidesz és az állam rabságából kiszabadítsuk az egyházakat”. Azt szeretné elérni, hogy ne lehessen semelyik vallási közösséget azzal zsarolni, hogy ad vagy nem ad nekik pénzt az állam.

Azt is mondta, hogy egy totalitárius rendszer épül jelenleg itthon, amelyben „az embereknek nem adatik meg az a szabadság, hogy a központi politikai vezetéstől függetlenek lehessenek”. Márki-Zay azt ígérte: kormányváltás esetén nyilvánosságra fogják hozni az ügynökaktákat, hogy „ne lehessen senkit a jövőben a múltjával, akár a szexuális orientációjával megzsarolni, gazemberségre rávenni”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató