2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Oroszország kész választ adni az amerikai hajók felvonulására a Fekete-tengeren

Növeli az összeütközés kockázatát a NATO fekete-tengeri tevékenysége, de Oroszország önmérsékletet tanúsít − jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Mit keresnek az amerikai hajók a Fekete-tengeren, több ezer kilométerre a bázisaiktól? A magyarázat, amely miszerint mindez a hajózás szabadsága érdekében történik, egyszerűen nem működik. A tűzzel játszanak, ez csak egy újabb kísérlet arra, hogy próbára tegyék az elszántságunkat

− nyilatkozta a helyettes külügyminiszter.



AZ MTI szerint Szergej Rjabkov emellett provokatívnak minősítette a NATO-nak a Fekete-tengeren megtartott flottagyakorlatát, és emlékeztetett, hogy Moszkva „a kockázatok józan megfontolására” szólította fel a szövetséget és Washingtont, de ők ennek ellenére továbbra is kitartóan próbára teszik Oroszország eltökéltségét érdekei védelmében, „ezzel is bátorítva a legrosszabbat Kijev politikájában”. Ez szerinte növeli a konfliktus lehetőségét, de Moszkva türelmet gyakorol.

Rjabkov rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők saját országuk területén tartanak hadgyakorlatokat. A diplomata szerint Oroszország teljes mértékben ura a helyzetnek, és mint korábban is, kész választ adni minden provokációra.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta, hogy a szövetség a térség stratégiai fontossága miatt növelte meg jelenlétét a Fekete-tengeren. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok azzal, hogy hajóit a térségbe vezényeli, konfrontatív politika felé próbálja terelni a part menti országokat.

Konstantin Koszacsev óva intette az Egyesült Államokat, hogy belépjenek az orosz felségvizekre.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közleményt adott ki, amely szerint az Egyesült Államok többnemzeti haderőcsoportot alakít ki az orosz határ közvetlen közelében. A tárca rámutatott, hogy az amerikai haditengerészet hajói azért érkeztek a Fekete-tenger térségébe, hogy ott részt vegyenek egy nem tervezett, nemzetközi gyakorlaton, az amerikai fegyveres erők európai egyesített parancsnoksága alatt. Az ilyen akciók Moszkva szerint destabilizáló tényezőként jelentkeznek a régióban, és egyik céljuk az ukrán terület katonai birtokba vétele.

Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik a Fekete-tenger vizeire, és provokációt indít.

Az amerikai hajók akkor indultak a Fekete-tenger felé, amikor a nemzetközi média műholdfelvételekre hivatkozva azt állította: ismét gyülekeznek az orosz katonák Ukrajna keleti és déli határainál. Később ezt a hírt a kijevi és a moszkvai vezetés is cáfolta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató