2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Karácsony bejelentette, hogy Orbán Viktor tönkreteszi Budapestet

Orbán Viktor miniszterelnök minden számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet, ezt mutatja az is, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság 150 millió forintra büntette a Budapesti Közlekedési Vállalatot a frankfurti villamosok beszerzése miatt - írta a főpolgármester szombaton, közösségi oldalán.

Karácsony Gergely bejegyzésében azt írta, a kormány "politikai furkósbotnak használja a Közbeszerzési Döntőbizottságot". Hozzátette: bár a vásárlás teljesen jogszerű volt, "a Közbeszerzési Döntőbizottság a +van-e izzókészlet+ érveléssel hozta meg a határozatát".

A főpolgármester szerint a BKV járműállománya rendkívül elöregedett, az alacsonypadlós, klimatizálható frankfurti villamosok a veterán Ganz csuklós járműveket váltanák, erre kapott nagyon kedvező ajánlatot idén Budapest testvérvárosától, Frankfurttól a használt villamosok megvásárlására.

Eközben hiába van a fővárosnak érvényes opciós szerződése közel 50 új CAF villamos lehívására, a kormány, mint minden kedvezményes hitelfelvételünket, ezt is blokkolja - jegyezte meg a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a KDB bírsága is azt mutatja, a miniszterelnök "minden számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet", elvonja az önkormányzatok egyetlen bevételi forrását, az iparűzési adót, visszatartja a költségvetési törvény szerint járó éves 12 milliárd forintos közösségi közlekedési normatívát, 10 milliárdról 35 milliárd forintra növeli a fővárosra kivetett szolidaritási hozzájárulást, blokkolja a közlekedési cégek kedvezményes hitelfelvételét, "és a saját forrásból beszerzett frankfurti villamosok ügyében is ráereszti a Közbeszerzési Döntőbizottságot a BKV-ra".

Hozzátette: nem tesznek le arról, hogy emeljék a közösségi közlekedést színvonalát és élhető várost fejlesszenek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató