2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Most még csak sátrakat állítanak fel a migránsok a lengyel–fehérorosz határon

Több mint ezerfősre nőtt az a migránscsoport, amely a néhány napja lezárt Kuznica Bialostocka lengyel–fehérorosz határátkelő közelében táborozik – közölte pénteken a lengyel határőrség szóvivője. Beszámolt róla, hogy tegnap több csoportos határátlépési kísérletet hiúsítottak meg.
 

 

A határátkelőnél hétfőn állítottak fel sátrakat a fehérorosz oldalról fegyveres egyenruhások kíséretében érkezett bevándorlók. A lengyel hatóságok az utóbbi napokban mintegy 800 főre becsülték az ezen a helyszínen táborozók számát, míg az egész lengyel–fehérorosz határszakasz mentén értesüléseik szerint jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik.

A határőrség szóvivője, Katarzyna Zdanowicz szerint péntek reggel Kuznica Bialostockánál újabb migránsok tucatjai csatlakoztak az ott táborozókhoz. Előtte átjutottak a Kuznica Bialostocka határátkelő fehérorosz részén, anélkül, hogy lengyel területre léptek volna. A határátkelőt Lengyelország kedd reggel lezárta.

A lengyel sajtó a fehérorosz állami határbizottság (GPK) közleményét is idézi, amely szerint délelőtt egy másik, mintegy százfős csoport is a határ irányába tartott.

Katarzyna Zdanowicz beszámolt róla, hogy éjjel Kuznica Bialostockánál a fehérorosz határőrök egy 40 főnyi, többségében nőkből és gyermekekből álló csoportot a határkerítéshez szorítottak. A határon végül nem jutottak át, a meghiúsult kísérlet után a csoport távozott.

Egy másik csoportos határátkelési kísérletre a Kuznica Bialostockától mintegy 150 kilométerre délre fekvő Polowce településnél került sor. Ott mintegy száz migráns kövekkel és faágakkal dobálta meg a lengyel határőröket, de a határon nem sikerült átjutniuk.



A szóvivő szerint a lengyel határőrök az előző hetekben történt provokációk után újabbakat is észleltek a fehérorosz rendvédelmiek részéről. Ezúttal kétszer lézerfénysugarakat irányítottak a lengyel határőrök felé; a sugarak ereje nem ismert, és nem tudják, azok okoznak-e látáskárosodást – mondta el Zdanowicz.

Hétfő óta, amikor különösen feszültté vált a helyzet a fehérorosz határon, a lengyel határőrök több tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg.

Az év eleje óta a lengyel–fehérorosz határon közel 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak, november eleje óta mintegy 4500-at.

Maliból, Nyugat-Afrikából is érkeztek:



A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés a migránsokat felhasználva hibrid támadást indított az unió ellen, ezért Brüsszel csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben.

Káoszba fulladt az ételosztás is, egymást verték a migránsok:

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató