2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A múzeum élén landolt az ózdi karlendítő jobbikos, kifúrva a megbízott vezetőt, akit az egész város tisztel és szeret

Nem maradt sokáig jól fizető állás nélkül Farkas Péter Barnabás – volt jobbikos ózdi alpolgármester. Az a Farkas Péter Barnabás, aki az előválasztási botrányokba bukott bele. Mint ismert, ő volt a borsodi választókerület Jobbik-DK-Momentum-LMP országgyűlési képviselőjelöltje. Nemcsak az előválasztást bukta el, hanem az alpolgármesteri posztról is távoznia kellett, miután kiderült, hogy köze lehet az Ózdra utaztatott, szavazókat megfélemlítő cigányokhoz, aztán pikáns karlendítős fotók is előkerültek róla. A PestiSrácok.hu megtudta, hogy Farkast kinevezték az ózdi múzeum vezetőjének, olyan pozícióba, ami hónapok óta nem létezett, ugyanis egy szervezetátalakítással a hasonló kulturális intézményeket egy nagy intézménybe vonták össze. Akkor a korábbi intézményvezetőt megbízott vezetői státuszba vetették vissza, mondván már nincs szükség külön vezetőre a múzeumban. Oláh Zsolt Béla Farkas kinevezésével azonnal felmondott – holott tavaly a legmagasabb rangú szakmai elismerést is átvehette.

Csak nem akar csitulni az ózdi botrány…

Farkas Péter Barnabásról miután végül csak lemondott alpolgármesteri posztjáról, nem hittük, hogy hallunk mostanában. De hát kellőképp vastag arcbőrrel áldották meg, képes volt kitúrni az ózdi múzeum volt intézményvezetőjét – akinek irányítása alatt egy éve az Év múzeuma címre is esélyesek voltak. Oláh Zsolt Béla munkájáért több kollégájával át is vehette is legrangosabb szakmai elismerést 2020-ban a Nemzeti Múzeum dísztermében.

A sors fintora, hogy éppen egy roma származású embert lökött félre a jobbikos politikus, aki heves magyarázkodásai közepette azt hebegte, hogy ő valójában sosem volt szélsőséges és azt is megígérte, mindent elkövet majd, hogy jóvá tegye a tettét.

De nézzük mit is kellett volna jóvá tenni:

Farkas Péter Barnabás a Jobbik ózdi politikusa, akkor még alpolgármester a borsodi városban választókerületében a legesélyesebb országgyűlési képviselőjelöltnek számított. Nem véletlenül állt mellé a DK, a Momentum, az LMP és Márki-Zay pártja, a Mindeni Magyarországa Mozgalom is. Aztán egyre durvább dolgok történtek az előválasztás során…

A PestiSrácok.hu írta meg, hogy idegen, egyesek szerint olaszliszkai felbérelt cigányok jelentek meg Ózdon és a környéken, hogy megfélemlítsék, meggátolják szavazatuk leadásában azokat, akik nem Farkasra akartak voksolni. Erről többen egyértelműen írtak a közösségi oldalukon, akik nem is szavaztak végül.

Később kameráik előtt szállították kisbuszokkal a szavazókat Ózdon is és a választókerület másik nagyobb településén, Putnokon. Két helyszínen is belefutottak személyesen Farkasba, aki gyáván eliszkolt. Az autójában mellette ülő nő még a középső ujját is felmutatta.

A Pesti Bulváron megjelent videókban többen is azt állították, hogy 3000 forintot kaptak a szavazatukért, a Jobbikra. Igaz az MSZP-t is megvádolták egy másik videóban szavazatvásárlással. Egy biztos, hogy a játszma messze nem volt tisztességes. Hogy mennyire nem, azt jól mutatja, hogy az előválasztás ózdi koordinátora, Barta László, a Mindenki Magyarországa operatív igazgatója amikor autójával az M3-ason autóbalesetet szenvedett, gépkocsijából előválasztási szavazólapok, szórólapok és 18 millió forint készpénz került elő, amiért aztán senki sem jelentkezett, ezért a rendőrség lopás miatt eljárást indított.

Farkas Péter Barnabás esetében még az lett a hab a tortán, hogy előkerült róla néhány régi fotó, amelyek az egyik lengyelországi holokauszt múzeumnál készültek. A képeken Farkas náci karlendítéssel fejezte ki, mit gondol az emlékhelyről. Az első kép kikerülése után még próbált hazugsággal menekülni a felelősségre vonás elől és azt állította, hogy ő aztán nem karlenídtett, csak intett egy képviselőtársának, hogy menjen közelebb egy csoportképhez. Majd a PestiSrácok.hu közölt újabb fotót másik szögből, amit már nem lehetett kimagyarázni. Erre már úgy emlékezett Farkas – hogy részeg volt és csak hülyéskedtek…

Ezt már nem úszta meg. Le kellett mondania az alpolgármesteri posztról. 

Most ő az Ózdi Muzeális Gyűjtemény vezetője, úgy hogy augusztus közepén átszervezték az intézményt. Létrehoztak egy egységes Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkot. Az új szervezetben az volt az álláspont, hogy nincs szükség külön múzeum vezetőre. Erről a volt intézményvezető Oláh Zsolt Béla írt.

A múzeumból  magam álltam fel, természetesen nehéz szívvel, hiszen egy éve még a Nemzeti Múzeumban vehettünk át szakmai elismerést. 2020-ban viselhettük az Év Múzeuma jelölt címet. Rengeteg sikeres rendezvény, a városért sokat dolgozó előadók, partnerek. No és persze jó néhány elhivatott kollégám, akik nélkül nem ment volna. Az ÓMÉK felállása óta, 3,5 hónapja nem vagyok intézményvezető. Azt mondták a múzeumban nincs rá szükség az új szervezetben…aztán mégis…

– írta posztjában Oláh Zsolt. Farkas Péter Barnabásra is kitért, aki  állítása szerint az utóbbi egy évben sokat támadta.

FPB-vel sokat dolgoztunk együtt. Úgy, hogy csak ketten voltunk a feladatokra, barátomnak is mondhattam. Viszont az utóbbi 1 évben kaptam sok negatív impulzust, támadást tőle, amit még nem értek. Én nem bántottam és van a történetben egy kígyó is. Mi most is megbeszéltünk mindent. A politikai részéhez sem értek. Emberi oldalról nem tudok dolgokat elfogadni – fogalmaz.

Dr. Csuzda Gábor Ózd kormánypárti önkormányzati képviselője közösségi oldalán írt a történtekről. Megjegyezte, hogy azok után, amit egy lengyelországi múzeum kiállítóterében tett, az ő vezetésével működjön egy hasonló, egy település múltjának, történelmének, múltbéli eseményeinek emléket állító intézmény.

Lehet, hogy Farkas Péter Barnabást iskolai végzettsége, szaktudása alkalmassá teszi a feladatkör betöltésére, ám viselkedése véleményem szerint az alpolgármesterség mellett a múzeumi ágazatvezetői beosztásra is méltatlanná tette. Sajnálom, hogy Ózd város vezetése ismét fontosabbnak tartotta a barátokról való gondoskodást és jól fizető álláshelyhez való segítését, mint a város megítélésének javítását, egy helyi kulturális intézmény nyugodt működését – hangsúlyozta a képviselő.

Oláh Zsolt erre a posztra reagálva, kommentben fogalmazta meg álláspontját.

Oláh Zsolt Béla több mint 20 évet töltött el az ózdi kulturális élet szolgálatában. Közösségi oldalán rengetegen sajnálkoznak és adnak hangot felháborodásuknak a történtek miatt. A kommentekből kiderül, hogy Farkas Péter Barnabás fizetetlen szabadságról ment vissza a múzeumba dolgozni  – bár az arra nem magyarázat, miért kellett azonnal az vezetői székbe ültetni, pláne az után, amiért az állást nézni kényszerült… ráadásul volt, úgy tűnik, egy nála sokkal alkalmasabb vezetője a múzeumnak…

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató