2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lötyög a moslék: a pécsi polgármester leszámolt a Momentummal

Komoly feszültségek alakultak ki Baranya megye székhelyének önkormányzatában, Péterffy Attila alig tudja egyben tartani a koalíciót, csökken a népszerűsége, és az elszámoltatás sem az elvárásai szerint alakul.


 
 Pécsett nem csitulnak a kedélyek, az ellenzéki előválasztás is inkább tovább növelte, mintsem csökkentette volna a feszültségeket. Az egyik választókerületben a Momentum jelöltje kilenc százalékponttal kikapott Mellár Tamástól, így a lilák alaposan meggyengültek Baranya megye székhelyén. Ezt még tetézi az is, hogy a megbukott Nemes Balázst mindössze a 15., azaz egyáltalán nem befutó helyre tették a párt részlistáján, amely része lesz a közös ellenzéki listának. Ráadásul a pécsiek inkább a bukott Fekete-Győr Andráshoz kötődő személyek, így gyaníthatóan nem fogja őket a szívébe zárni a leendő új elnök, aki vagy Orosz Anna, vagy a riválisa, Donáth Anna lesz.

Kiálltak a kegyvesztetté vált DK-s alpolgármester mellett

Ezért gondolhatta azt Péterffy Attila polgármester, hogy eljött az idő a leszámolásra, hiszen régóta tart már a küzdelem az MSZP túlhatalmát nehezen viselő Momentum és a szocialisták szekerét toló Péterffy között, akit a háttérből a baranyai szocialisták erős embere, a baloldal egyik meghatározó oligarchája, Puch László irányít. A lilák egyébként kiálltak a városvezetésben kegyvesztetté vált és le is váltott egykori DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia mellett, amit szintén nem bocsátott meg nekik Péterffy. Így a közgyűlés a legutóbbi ülésén visszahívta a jogi és ügyrendi bizottságból a momentumos Pokorádi Gábort. A Topán László vezette városfejlesztési bizottságot pedig megszüntették, helyette létrehozták a környezetvédelmi bizottságot, amelynek élére az LMP-s Kóbor Józsefet választották meg, akit ezzel „vásárolt meg” a koalíció – hiszen ő korábban ellenzéki politikusnak számított –, Topánt pedig be sem választották ide.



Így most a 26 fős közgyűlésben 15 koalíciós képviselő (öt MSZP-s, négy DK-s, három jobbikos, egy-egy LMP-s, ÚVNP-s, illetve független) mellett hét Fidesz-KDNP-s, három momentumos és egy volt DK-s, azaz összesen 11 városatya alkotja az ellenzéket. A város politikai helyzetét jól ismerők szerint azonban

kizárt, hogy ez a városvezetés kitart még három évig,

a következő önkormányzati választásig. A parlamenti voksolásig talán még együtt marad a csapat a kampány érdekei miatt, utána azonban már nincs, ami egybeforrasztaná őket.

Ugyanis a fentiek mellett is komoly feszültségek jellemzik az önkormányzatot. Péterffyt komoly presztízsveszteség érte amiatt, hogy végül nem az embere, az elszámoltatási terminátornak nevezett Bodnár Imre indulhatott az előválasztáson. Mint a Mandiner is beszámolt róla, a polgármester komolyan lobbizott azért, hogy a város korrupciógyanús ügyeit vizsgáló ügyvédcsapat vezetője szállhasson ringbe, emiatt Mellár Tamás – aki jelenleg is a Párbeszéd színeiben ül a parlamenti patkóban – ideiglenesen vissza is lépett. Végül Karácsony Gergelynek kellett korán kelnie, hogy leutazhasson Pécsre rendet tenni a fejekben, így Bodnár köszönte, de nem élt a lehetőséggel, Mellár pedig meggondolta magát.

Nem halad az elszámoltatás

Péterffyt a csökkenő népszerűsége mellett az is nyomasztja, hogy nagyon nem halad az elszámoltatás, bár a polgármester egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy 3,3 milliárd forintnyi közpénz folyt el az előző, fideszes ciklusokban. Huszonhat ügyet kezdtek vizsgálni Bodnárék, ám információink szerint 24-ben lyukra futottak – ezek között volt például olyan is, hogy az önkormányzat közlekedési cége túl sok gumiabroncsot vásárolt vagy sokszor hirdetett a rádióban a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. –, két ügyben azonban tart a nyomozás, a gyanú szerint a vagyonhasznosító két ingatlant szabálytalanul, áron alul értékesített, ezzel a városnak kárt okozott. Az egyik az Aranyhajó Fogadó eladása, amelyből elvileg 120 millió forintnak kellett volna befolynia a városhoz, de egy fillért sem kapott, állítja Péterffy.

Ehhez képest az átvilágítást végző ügyvédcsapat

meglehetősen komoly díjazásban részesül,


2019 októbere és 2020 augusztusa között csaknem 90 millió forintot kaptak a munkájukért. S azért nincs ennél frissebb adat, mert azóta az önkormányzat, illetve a tizenkét cége – amelyeknek szintén dolgoznak – nem adnak tájékoztatást a közérdekű adatigényléseket is megtagadva, ezért az egyik helyi lap, a Pécs Aktuál már bírósághoz fordult. Amikor pedig a kormánypárti képviselők próbáltak információhoz jutni a költségvetési és gazdasági bizottság ülésén, a cégvezetők arra hivatkoztak, hogy ezeket az adatokat a gazdasági helyettesük tudja csak, az egyik vállalat gazdasági vezetője pedig épp ellenkezőleg azt mondta, ilyen adatokat csak az ügyvezető adhat ki. Így a városatyák vélhetően hamarosan a jegyzőhöz fordulnak. Mindenesetre, ha időarányosan történtek a kifizetések, akkor két év alatt már több mint 200 millió forintjába került a pécsieknek az átvilágítás, amelynek eddig gyakorlatilag semmi eredménye nem volt. Bodnár egyébként a Tettye Forrásház Zrt-től is kap javadalmazást, lévén, hogy ő a cég egyik igazgatósági tagja.

Kihatnak a fejlemények a parlamenti választásra is

A pécsi önkormányzat belháborúi, zavaros ügyei nemcsak a város életére vannak kihatással, hanem befolyásolják a tavaszi parlamenti választások esélyeit is. Három és fél évvel ezelőtt a megyeszékhely egyik választókerületében nyerni tudott az akkor függetlenként induló Mellár Tamás, alig több mint két százalékponttal verte meg a fideszes Csizi Pétert. Jövőre Kővári János indul a kormánypárttól, aki 2010 és 2014 között már volt parlamenti képviselő. Mellár népszerűsége sokat csökkent az elmúlt három évben, nem nagyon kedvelik még a baloldali szavazók sem. A választás kimenetele attól függ, hogy ezeknek a szimpatizánsoknak a többsége otthon marad-e vagy félreteszik a Mellárral szembeni antipátiájukat és a Fidesz-ellenességük miatt mégis leszavaznak a közgazdász professzorra.

Első esetben Kővári győzhet, egyébként Mellár.


A másik körzetben 2018-ban Hoppál Péter fideszes politikus 40,11 százalékot ért el, s azért tudott nyerni, mert az ellenzéki pártok külön indultak. Most – jelen állás szerint – csak az MSZP-ből a DK-ba átigazolt Szakács Lászlóval kell megküzdenie. Szakács esélyeit helyi forrásaink szerint alaposan rontja, hogy az MSZP-vel való szakítása miatt sértett pécsi városvezetés kevésbé fogja támogatni kampányát, valamint a baranyai baloldal legfőbb finanszírozójaként számon tartott Puch László segítségére sem számíthat. Ezzel szemben Hoppál az utóbbi években rendkívül tudatosan építkezett a korábban Szakács László terepének számító Komlón  – ő egyébként egy időben az egykori bányászváros alpolgármestere is volt –, de a választókörzethez tartozó falvakban is. Az biztos, hogy kiélezett csatára lehet számítani.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató