2021. december 01. - Elza
EUR : 366.83
USD : 322.8
Időjárás ikon

Újabb migránscsoportok próbálták áttörni a lengyel határkerítést

Két újabb migránscsoport próbált átkelni Fehéroroszországból a lengyel határon, közölte vasárnap reggel a határ őrzésében segítő lengyel rendőrség szóvivője. Egyre erőszakosabbak a migránsok támadásai.

Az egyik, ötvenfős csoportból huszonkét iraki állampolgárt vettek őrizetbe.

Az első kísérlet a lengyel-fehérorosz határszakasz középső részén, Klukowicze település közelében történt szombat este. Több tucat migráns próbált ott áttörni a határkerítésen, mintegy további száz külföldi pedig a közelben várakozott.

A Podlasiei Vajdaság rendőrségi szóvivője, Tomasz Krupa vasárnap reggel közölte:

A HELYSZÍNEN BEAVATKOZÓ RENDŐRÖKET A MIGRÁNSOK KÖVEKKEL DOBÁLTÁK MEG, EGY RENDŐR KÖNNYEBBEN MEGSÉRÜLT.

A másik esetben a Klukowiczétől északra, mintegy harminc kilométerre fekvő Dubicze Cerkiewne község közelében mintegy 50 migráns jutott át Lengyelország területére. A térségben szolgáló rendőrök feltartóztattak 22 iraki állampolgárt, átadták őket a határőrségnek - közölte Krupa. A migránscsoport többi tagjának további sorsáról nem számolt be.

Lengyel hatósági értesülések szerint a fehérorosz határszakasz mentén jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, és hétfő óta többször próbáltak tömegesen átjutni a határon. Galériánkban a héten készült felvételeket láthat a helyzetről.

Szombat este Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitteren közzétett bejegyzésében megírta: a határon táborozó migránsok körében olyan értesülés terjed, hogy Lengyelország beleegyezett egy Németországba irányuló folyosó megnyitására.

Ezzel kapcsolatban Kaminski azt közölte:

"A KÉSZÜLŐ PROVOKÁCIÓ KAPCSÁN" A MIGRÁNSOK SMS-BEN ANGOL NYELVŰ FIGYELMEZTETÉST KAPNAK A LENGYEL KORMÁNY BIZTONSÁGI KÖZPONTJÁTÓL, ABBAN AZ OLVASHATÓ, HOGY NE ADJANAK HITELT E HÍRESZTELÉSNEK.

Az SMS egy linket is tartalmaz öt nyelven, ezen belül arabul megfogalmazott részletesebb szöveghez, amely szerint a migránsok között terjesztett álhír arról is szól, hogy a folyosót hétfőn nyitnák meg, és ekkor a fehérorosz határhoz németországi buszok érkeznének a migránsokért.

AZ ÁLHÍR TERJESZTŐI ARRA SZÁMÍTANAK, HOGY A LENGYEL HATÁR MEGOSTROMLÁSÁRA KÉSZTETIK A MIGRÁNSOKAT

- olvasható a figyelmeztetésben.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az Unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben. Bővíthetik például a beutazási tilalommal sújtott fehérorosz állampolgárok listáját.

Az egyelőre nem hivatalosan bejelentett szankciókat Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke szombaton elégtelennek minősítette Lengyelország és a balti államok szempontjából. Szerinte "jó irányú lépésről"" lenne szó, Varsó azonban, mint Soloch a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta, további szigorításokat fog szorgalmazni.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató