2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Újraválasztják elnöknek Orbán Viktort

🟢 Élő közvetítés

A 29. tisztújító kongresszusát tartja a Fidesz 10 órától a Hungexpón. Az elnöki posztra ismét csak Orbán Viktor pályázik, de Kósa Lajos, Kubatov Gábor és Németh Szilárd alelnöki pozíciója sincs veszélyben. Novák Katalin lemondott, miután családügyi miniszternek választották.

A helyére Koncz Zsófia, Vitályos Eszter, Szentkirályi Alexandra és Gál Kinga pályázik, sajtóhírek szerint utóbbi lehet a befutó. Délután fél háromtól beszédet mond Orbán Viktor. A kongresszust és a beszédeket élőben közvetítjük.


Beszámoló percről-percre


Orbán elfogadta a jelölést, Gál Kinga lesz a negyedik alelnök
 
Kontrát Károly ismertette a szavazás módját. Az elnöki posztra egyedül Orbán Viktort jelölték. Mivel a miniszterelnök előzetesen elfogadta a jelölést, így nem is kell róla szavazni, további két évre ő vezeti a Fideszt. Orbán 2003 óta tölti be a Fidesz pártelnöki posztját, de 1993 és 2000 között is ő volt a Fidesz elnöke.

Alelnöknek jelölték a küldöttek Gál Kingát, Kósa Lajost, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot. Négy helyről van szó, így nem meglepetés, hogy ők lesznek az alelnökök. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője váltja Novák Katalint, aki lemondott az alelnöki posztról, miután miniszternek nevezték ki. Egyikük sem kívánt a szavazás előtt kortesbeszédet tartani.

Elfogadták az összes beszámolót
 
Véget is ért a kongresszus első napirendi pontja – ismertette a részleteket Zsigó Róbert.

Elfogadta a kongresszus az Országos Választmány, az Országos Elnökség, az országgyűlési képviselőcsoport, az EP-frakció, a mandátumvizsgáló ügyrendi bizottság, a felügyelő és számvizsgáló bizottság, valamint az Etikai Bizottság beszámolóját is. Sikeres volt az első napirendi pont.

Teljes az összhang, az alapszabály módosítását is megszavazták egyhangúlag.

Deutsch Tamás az ír kislányról, Ronaldóról, és az EU-ba rohangáló illegális migránsokról beszélt
 
Deutsch Tamás EP-képviselő felidézte, amikor egy 11 éves ír kislány beszaladt a focipályára, hogy autogramot kérjen Cristiano Ronaldóhoz, aki végül a kislányt körbekerítő biztonságiak közé ment, és még a mezét is odaadta a lánynak.

Az ír hatóságok 1,1 millió forintos büntetést szabtak ki a lányra a rendbontásért, ami Deutschot azért háborította fel, mert „az Európába szaladgáló illegális migránsokkal” nem kezd semmit, nem bünteti őket.

Az EU szerinte támadást indított a magyarok (és a lengyelek) ellen, az EU „parancsolva magyarázza, miképp kellene élnünk”, és a cél, hogy Brüsszel „szétverje” a nemzeti szuverenitásunkat. Az EU elmúlt harminc éves történetét úgy magyarázta, hogy „a Brezsnyev-doktrínától a gender-doktrínáig” jutottunk el. „El akarják tőlünk venni a szabadságunkat”, és persze az EU-s forrásokat, de Deutsch szerint, „ami jár, az jár”. De a Fidesz meg fogja védeni a magyar szabadságot, „nekünk Brüsszelben is Magyarország az első”.

Kocsis Máté: Karácsony inkább eladja a Városházát, csak ne kelljen bemenni dolgozni
 
Jó látni, hogy többen vagyunk, mint az ellenzék október 23-án – kezdte kongresszusi beszédét Kocsis Máté. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője elmondta, hogy a frakció maradéktalanul elvégezte a munkáját az előző kongresszus óta, de nem szeretne termelési beszámolót tartani. Helyette inkább az ellenzékről beszélt.

A járvány alatt az ellenzék Kocsis szerint nem segítette a védekezést, hanem álhíreket terjesztett, hamis képet festett a magyar helyzetről a nemzetközi sajtóban, és kamuvideót forgatott. „Minket ilyen ellenzékkel, baloldallal vert meg a sors” – tette hozzá.

Ezután külön-külön is szólt pár szót Kocsis az ellenzék meghatározó szereplőiről, itt leginkább már egy stand up comedy show-ra hasonlított a fellépése. A közönség pedig láthatóan értékelte a műsort.

Jakab Péter az elmúlt években annyi élelmiszert hurcolt Kocsis szerint a Parlamentbe, hogy egy vegyesboltot is nyithatna, de a parlamenti padsorban állítólag füstgránátot is tart magánál.

Kocsis szerint a Jobbik elnöke viszi a legjobb nyalókákat Gyurcsánynak, és úgy akarja elszámoltatni a DK elnökét, hogy szövetséget köt vele. „Nem ajánlom senkinek a kritikát, Jakab az egyetlen bohóc a világban, aki nem szereti, ha nevetnek rajta” – tette hozzá. Fekete-Győr Andrást intellektuális nagyhatalomnak nevezte Kocsis, aki olyan politikai bravúrt követett el, hogy több ajánlást gyűjtött össze az előválasztáson, mint ahány voksot.

Érdemes szót ejteni szerinte emellett „a részmunkaidős főpolgármeserről, aki inkább eladja a Városházát, csak ne kelljen bemenni dolgozni.”

Vidám pillanatnak nevezte, hogy miután Karácsony elfüstölt félmilliárd forintot az előválasztási kampányban, közölte, hogy unja, és „egy jóllakott lajhár mosolyával lelépett”. Legalább magas volt és vékony, nézzük a jó oldalát – tette hozzá Kocsis.

Kubatov Gábor: Az ellenzék a Városháza mintájára a Parlamentet is eladná
 
Kubatov Gábor alelnök az abszurd szó jelentésének ismertetésével kezdte, majd „egy mai abszurdot” említett Budapestről: „szia, uram, eladó a Városháza”. Ez szerinte annyira ellenkezik az észszerűen elvárhatóval, hogy már nevetséges. Az elmúlt évtized abszurdja szerinte, hogy az ellenzék vezetője Gyurcsány Ferenc.

„Ugyanazok az emberek, ugyanazok a tettek, ugyanaz az elvtelenség” – mondta Kubatov, aki szerint ugyanaz várható az ellenzéktől, mint régen: eladnák a Városházát, külföldi kézre játszanák át a repterek, a földeket. „A Városháza mintájára a Parlamentet is eladnák” – vélte Kubatov.

Szerinte ez ellen lehet tenni: meg kell nyernie a Fidesznek a jövő évi választásokat. Kubatov ezután felidézte a 2002-es fideszes választási vereséget, amikor „szavazókörönként csak öttel több szavazat kellett volna a győzelemhez”. A csatát most a korábbiakkal ellentétben a közösségi médiában kell megvívni szerinte. De a Fidesz szerinte soha nem volt ennyire szervezett és összetartó, és meglesz az a szavzókörönkénti öt ember is.

Kövér László: Magyarország a normalitás kevés megmaradt bástyáinak egyike az unióban
 
Kövér László napok óta bajban volt, hogy milyen újdonságot tud mondani a Fidesz kongresszusának. A választmányi beszámoló csak ürügyet ad szerinte, hogy elmondhassa a gondolatait. A házelnök kacérkodott a gondolattal, hogy a négy évvel ezelőtti beszédét mondja el, mert szerinte ma is aktuális minden mondata.

Felidézte a korábbi kongresszusokat. 2011-ben visszarántották a kormányt a szakadék széléről és visszaverték az első támadásokat. 2015-ben lezárták a posztkommunizmus korszakát, 2013-ban és 2017-ben pedig sorsdöntő választásról beszéltek.

A 2022-es választás tétje ismét az Kövőr szerint, hogy „mi magyarok megvédjük, ami a miénk, amiért megküzdöttünk, amiért megszenvedtünk”. Kövér szerint meg kell védeni a gyarapodást, a felemelkedést, a családtámogatásokat, a közteherviselés új rendszerét. Meg kell védeni ezen kívül a biztonságunkat, a kulturánkat, a hitünket, a nyelvünket, Magyarország szuverenitását, önrendelkezését, Európa határait, jövőjét, közös kulturális értékét, Európa szabadságát, demokratikus rendjét, és önrendelkezését.

Magyarország Kövér szerint a normalitás kevés megmaradt bástyáinak egyike az unióban.

Ez egy soha véget nem érő küzdelem, amit teljesít a Fidesz, de mindig meg kell nyerni a küzdelmet, hogy folytathassák a harcot. A történelem Kövér szavai szerint a Fideszt megtanította, hogy az eszükkel és a szívükkel harcoljanak. A kilencvenes években a liberálisok janicsárokká akarták nevelni a Fideszt, 2002 után a posztkommunisták pedig politikailag akarták felőrölni őket, és még a brutális erőszaktól sem riadtak vissza. 2010 után erősebbek lettünk, mint valaha – tette hozzá.

A nemzetközi politikai helyzetről, a lengyel-belarusz határhelyzetről is szólt pár szót Kövér beszédében. Úgy látja, Kelet és Nyugat urai már megint a mi közép-európai bőrünkre csatáznak egymással, és csak a virtuális ágyútöltelék szerepét szánják nekünk. Csak erős gazdasággal lehet megőrizni szerinte a nemzeti szuverenitást.

Ők lesznek a szavazatszámláló bizottság tagjai
 
Miután elfogadták a napirendet, megválasztották a kongresszus levezető elnökének Koncz Zsófiát és Zsigó Róbertet. Kontrát Károly, Rónaszékiné Keresztes Monika, Kontur Pál és Vitányi István lesznek a szavazatszámláló bizottságnak a tagjai.

Kelemen Hunor, RMDSZ: A Kárpát-medencében egy új reneszánszról beszélhetünk
 
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elárulta, hogy Kövér László hívta fel, hogy mondjon beszédet „öt percnél többet, egy óra tizenöt percnél kevesebbet”. Kelemen arról beszélt, hogy a jó döntéseket a hosszú idő igazolja, célozva Orbán Viktor bátor nemzetpolitikai döntésére (állampolgárság a határon túliaknak), amelynek köszönhetően a magyarok a Kárpát-medencében egymásra találtak: „a Kárpát-medencében egy új reneszánszról beszélhetünk”. Szerinte Orbán Viktornak a mostani ideológiai vitákban is igaza lesz. Azt is elmondta a Fidesz kongresszusának, hogy a győzelem az erdélyi magyarokon nem fog múlni.

Semjén Zsolt: A keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelméről szól a jövő évi választás
 
Semjén Zsolt, a Fidesszel szövetséges KDNP elnöke köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Felidézte, hogy a Hunexpón volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Vadászati kiállítás. Szerinte az ellenzék végig támadta ezt a két programot, és megpróbálta letagadni a valóságot, hogy tömegek voltak rá kíváncsiak. „Ha én lennék Budapest főpolgármestere, köszönetet mondanék a kormánynak, hogy ezt a csodát megépítette Budapestnek” – mondta Semjén a Hunexpóra. Szerinte ehhez képest Karácsony ugyanúgy tagadta a valóságot, mint a többi ellenzéki. „A legfőbb szövetségesünk a valóság és a nép” – jelentette ki a KDNP elnöke.

Az Európai Unió legsikeresebb szövetségének nevezte Semjén a Fideszt és a KDNP-t, hiszen 2008 óta minden választást abszolút többséggel nyertek meg. „Most se lesz másként” – tette hozzá.

A 2022-es választás Semjén szerint a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelméről fog szólni.

Jó pár szót szólt az ellenzékről és Márki-Zay Péterről. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét egy éjjeli bogárhoz hasonlította, aki nekiment a falnak, de azt is mondta a hódmezővásárhelyi polgármesterről, hogy Gyurcsány és Gyurcsányné marionett bábuja és Brüsszel kiszolgálója. Az ellenzéknek a centrális erőteret duális erőtérré kellett alakítania – fogalmazott Semjén. A DK-Jobbik szövetséges szerinte egy reformkommunista-reformfasiszta zagyvaság, és az ellenzéki pártokat egyedül Orbán Viktor patologikus gyűlölete tartja össze.

2022-ben hasonló támadás éri majd szerinte Brüsszelből a Fidesz-KDNP-t, mint az előző két választáson, de azt ígérte, megvédik a családokat, a keresztény civilizációt és a nemzeti szuverenitást.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató