2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ez már háború: Bige megfenyegette Orbánékat, ki lesznek vágva, mint egy fa

A Nitrogénművek tulajdonosa szerint Rákosi alatt nem volt olyan erkölcsi válságban az ország, mint most.

„Én éltem egy másik diktatúrában Romániában, ahol a diktátort Ceaușescunak hívták. Most is elmehetnék, de nem vagyok az a feladós típus. Pedig megüzenték nekem, hogy ha elmegyek innen, békén hagynak, akkor nincs probléma. De nem követtem el semmi olyat, amiért menekülnöm kéne innen. Ceaușescut is kivártam, ő sem végezte valami jól, nem volt valami fényes a vége” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Magyarország tizenkettedik leggazdagabb embere, Bige László. A Nitrogénművek tulajdonosa szerint

ez az ország olyan erkölcsi válságban van, hogy Rákosi alatt sem volt ilyenben”.

Bige érdekeltségeire nemrég összesen 11,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A milliárdos erről azt mondta, „a legnagyobb problémája a hatóságoknak a bírósággal van, mert a bíróságokat, úgy tűnik, egyelőre még nem tudta maga alá gyűrni a hatalom. Azt gondolták, hogy a pártházban megírják az ítéletet, a falu bolondja meg kihirdeti, de nem sikerült. Bár a razziák után eleinte úgy gondoltam, hogy első felindulásból becsukom a szolnoki gyáramat.”

A szolnoki Bige Holdingot három éve szállták meg a hatóságok, majd a gyárat környezetvédelmi okokra hivatkozva be is zárták. A tulajdonos erről azt mondta, „furcsa módon előtte húsz éven keresztül soha az életben nem fizettünk környezetvédelmi bírságot, és hulladékgazdálkodással kapcsolatos megrovást vagy bírságot sem kaptunk soha. Nagyon prudens módon jártunk el mindig, hiszen direkt külsős környezetvédelmi szakcégeket alkalmaztunk azért, hogy soha fel se merüljön, hogy bármit rosszul csinálunk” – állította Bige az interjúban. A többmilliárdos GVH-bírságot pedig úgy kommentálta, hogy

ez egy példátlan büntetés, amit csak azzal csinálnak meg, akit tönkre akarnak tenni, hogy ellopják a vagyonát.”

Bige László azt ígérte, bírósági úton támadják meg a döntést, de ha mégis ki kell fizetniük, az megrengeti a céget, ám abból is fel tudnak állni. „Csak tudja, az a szomorú, hogy szerintem Csányi Sándor áll a támadássorozat mögött, és beleviszi az ellenem zajló hadjáratába a rendőrséget és az ügyészséget is” – tette hozzá Bige, aki szerint erre a „hadjáratra” Orbán Viktor miniszterelnök adta meg az engedélyt. „Se Polt Péter, se Pintér Sándor nem működik nélküle. Mindenkinek engedélyt kell kérni. Ez így működik. Eldöntötték ezt a kérdést, csak engem nem kérdeztek meg arról, hogy benne vagyok-e, vagy sem.

Az a furcsa, hogy ezt az egészet meg lehet tenni egy úgymond jogállami rendszerben Európa keleti szélén. De egyszer minden elmúlik, a fák nem nőnek az égig, ha megnőnek, kivágják, ennek is hamarosan eljön az ideje”

– mondta, hozzátéve, hogy senki nem megy miniszterelnökként nyugdíjba.

Bige szerint a Fidesz egy kicsit bajban van, „mert Márki-Zay Péterre nem lehet azt mondani, hogy Gyurcsány embere, vagy azt, hogy kommunista volt, vagy lopott és seftelt. Ő egy tiszta ember.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató