2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Macron Putyinnal, Merkel Lukasenkával tárgyalt a belarusz-lengyel migránsválságról

Hétfőn Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon folytatott tárgyalást a lengyel–belarusz határon kialakult helyzet rendezéséről.

Annak ellenére, hogy a felek különbözőképpen ítélik meg a jelenlegi válság eredetét, az orosz elnök közölte Emmanuel Macronnal, hogy megérti annak szükségességét: véget kell vetni a válságnak, mindenekelőtt figyelembe véve az eszközként felhasznált bevándorlók iránti humánus tiszteletet

– fogalmazott hivatalos közleményében az Élysée-palota. Párizs reményét fejezte ki, hogy kedvező hatása lesz a beszélgetésnek a lengyel határon kialakult helyzetre. Vlagyimir Putyin közölte, hogy az ügyben tárgyalni fog fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával.

A telefonbeszélgetés célja a francia fél szerint a válság lezárása volt, amelyben Franciaország teljes egészében szolidáris Lengyelországgal. Putyin azt is közölte: közvetlenül a belarusz elnökkel kellene tárgyalniuk az európai uniós tagállamoknak.



Szintén hétfőn, ugyancsak telefonon tárgyalt egymással Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Angela Merkel leköszönő német kancellár a lengyel határnál kialakult migrációs válságról.

A telefonbeszélgetés az első volt Lukasenka és egy európai vezető között a tavaly augusztusi vitatott kimenetelű elnökválasztás óta.

A belarusz állami média szerint a két politikus megvitatta, miként lehetne megoldani a migrációs helyzetet. Emellett Angela Merkel felvetette, hogyan lehetne a határon rekedtek számára humanitárius segítséget eljuttatni.

A telefonbeszélgetésre azután került sor, hogy az Európai Unió bejelentette: újabb szankciókat rendel el Lukasenka kormánya ellen a következő napokban.



Szigorítanak a lengyelek

Időközben a lengyel kormány jóváhagyta a határvédelemről szóló törvény módosításának tervezetét. Mindez lehetővé tenné a belépési tilalom elrendelését a lengyel–belarusz határ menti, jelenleg rendkívüli állapot alá eső térségben, valamint az onnan eddig kitiltott újságírók munkáját is szabályozná.

Tegnap a lengyel–belarusz határon több sorozatlövést lehetett hallani, ugyanakkor valószínűleg vaktöltényes provokáció történt.

Ma reggel a belarusz-lengyel határon:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató