2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bíróság elé állították Eric Zemmourt, mert egy műsorban azt mondta a kiskorú bevándorlókra, hogy tolvajok, gyilkosok, nőket erőszakolnak meg

Rasszista gyűlöletkeltésben való bűnrészesség vádjával kezdődött per szerdán Eric Zemmour jobboldali publicista, lehetséges francia elnökjelölt ellen a párizsi büntetőbíróságon.

A vitát kiváltó megszólalásairól hazájában évtizedek óta ismert újságírónak a kijelentései miatt nem először kell a bíróság előtt felelnie. Ezúttal az ügyészség egy 2020 szeptemberében a CNews hírtelevízióban elhangzott kijelentése miatt indított eljárást ellene.

Egy tévévita során a publicista azt mondta a kísérő nélkül érkező kiskorú illegális bevándorlókról, hogy

"nincs helyük itt, tolvajok, gyilkosok, nőket erőszakolnak meg, ezek ők, vissza kell őket küldeni, és nem is szabadna engedni, hogy idejöjjenek".

A per nyitó napján a publicista nem jelent meg a tárgyaláson. Ennek oka, hogy "szerette volna elkerülni, hogy a bíróság egy hírtelevízió stúdiójává alakuljon át" - mondta Zemmour ügyvédje, Olivier Pardo.

A publicistát támogató ifjúsági egyesület, a Génération Z (Z Nemzedék) mintegy húsz tagja a bíróság előtt a francia zászlót lengetve szurkolt Zemmournak.

„A bíróság különösen ügyelni fog arra, hogy a vita nyugodt mederben folyjon” - hangsúlyozta Delphine Chauchis bíró.

A védelem szerint Eric Zemmour egyszerűen "más szavakkal" mondta el a hatóságok aggodalmát a kísérő nélkül érkező illegális bevándorlókat illetően. A per eredetileg szeptember 8-án kezdődött volna, de a civil felperesek nagy száma miatt elhalasztották. Mintegy harminc szervezet, köztük ismert jogvédők és a kiskorúakkal foglalkozó állami szervek is feljelentést tettek Eric Zemmour ellen.

A 63 éves publicista állandó műsorát a CNews hírtelevízió szeptember közepén megszüntette, és a Le Figaro című jobboldali napilap sem teszi többé közzé a publikációit, Zemmour elnöki ambícióira hivatkozva. Jóllehet hivatalosan még nem jelentette be jelöltségét, a felmérések szerint ha most tartanák az elnökválasztást, a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Zemmour a második fordulóba is bejutna, maga mögé utasítva Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét. A kampánystábja szerint Zemmour december elejére tervezi első kampánynagygyűlését.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató