2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Márki-Zay: Járjon kisebb autóval az, aki sokallja a benzin árát

A Fidesz-féle rezsicsökkentés modellje fenntarthatatlan, a melegházasságot pedig támogatni kell – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Blikknek.
 
 

„Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni” – jelentette ki egy friss interjúban Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A Blikkben megjelent beszélgetésben arról kérdezték a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy

szerinte nem a benzinárak befagyasztása a megoldás.

Márki-Zay kijelentette: az Egyesült Államokban azt látta, hogy amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába”.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy a jövedéki adó csökkentésével az a gond, hogy valahonnan el kell venni ennek az anyagi fedezetét. „Az egészségügy lesz rosszabb, az oktatásra jut kevesebb, vagy esetleg nem emelünk nyugdíjat?” – tette fel a kérdést a politikus.

A csongrádi város polgármestere arra is kitért az interjúban, hogy

a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentés modellje fenntarthatatlan,

mert a világpiaci árak Magyarországra is érvényesek. A politikus szerint inkább az épületek szigetelése, a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság növelése volna a megoldás a kérdésre. „Lehet szociális alapon támogatni a rezsit, de miért nem a benzint, vagy a kenyeret, vagy minden mást? A végén minden ilyet az adófizetőknek kell megfizetniük” – jelentette ki Márki-Zay.

A politikus azt is megerősítette, hogy támogatná a melegházasságot. „Egy szekularizált államban nem kétséges, hogy azonos jogokat kell adni minden embernek. Bőrszín, vallás, szexuális orientáció alapján nem különböztetünk meg embereket. Szerintem ez a nyugati kultúra része” – fogalmazott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hozzátéve, hogy 1997-ben a Fidesz is megszavazta az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató