2021. december 01. - Elza
EUR : 366.83
USD : 322.8
Időjárás ikon

Von der Leyen újabb árulása: 700 000 eurót küld a lengyel határt ostromló migránsoknak

Az Európai Bizottság 700 000 eurós humanitárius támogatást nyújtott a fehérorosz határon "rekedt", "kiszolgáltatott helyzetben lévő" migránsoknak - közölte szerdán az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete.

Első körben a bizottság 200 000 eurót utalt át a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC). Ez a támogatás az IFRC által kezelt Katasztrófavédelmi Sürgősségi Alaphoz való átfogó uniós hozzájárulás részét képezi, amit a Fehérorosz Vöröskereszt segélyszervezethez juttatnak el.

A bizottság további 500 000 euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós arra kérte a humanitárius szervezeteket, hogy a támogatást folyamatosan juttassák el a "menekültek és migránsok" e nagyszámú csoportjához. Az "Európai Bizottság készen áll arra, hogy a sürgős szükségleteket fedező finanszírozást nyújtson, amint a humanitárius partnerszervezetek hozzáférése a határokon rekedt migránsokhoz akadálytalan lesz" - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: "Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük". "A fehérorosz rezsimnek azonban fel kell hagynia azzal, hogy embereket csal csapdába és életveszélybe sodorja őket" - hívta fel a figyelmet az elnök.

Az EU által biztosított segély élelmiszereket, takarókat, higiéniai és elsősegélycsomagokat és azok szállítását fogja fedezni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató