2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Vona Gábor megnevezte Márki-Zay Péter öt fő bizalmasát

A Jobbik volt elnöke úgy véli, hogy Márki-Zay Péter számára a legnagyobb kihívás a saját közvetlen bizalmi kör szűkössége, vagy annak hiánya.
 
 

A Második Reformkor Alapítvány elnöke szerint Márki Zay Péter előtt komplex feladat áll a szétszabdalt, számtalan érdekcsoport által tagolt ellenzék körében, ahol különös kihívást jelent az, ha nincs a vezető körül egy közvetlen bizalmi kör. Vona épp ezért azt vette számba, hogy legjobb tudomása szerint kik azok az emberek, akikre az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mindenben számíthat és feltétlen politikai szövetségesének tekinthet. Öt ilyen embert talált. 

1. A profi – Kész Zoltán

„Kész 2018-ig független országgyűlési képviselő volt, azóta viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének háttérembereként láthattuk a legtöbbet. Ő volt például, aki pár éve kiutaztatta Márki-Zayt az Egyesült Államokba, hogy tengerentúli politikusokkal tárgyaljon” – írja Vona Gábor, aki úgy véli, Kész amerikai kapcsolatai köztudottak, és ez „közös nyelvet teremt kettejük között”, tekintve hogy Márki-Zay évekig szintén az Egyesült Államokban élt.

Vona Gábor szerint mindketten a libertárius eszmeiség követői, mely az egyéni felelősségre és a szabadpiacra épülő társadalom- és gazdaságfilozófia.

„Ez különösen pikánssá teszi a közös miniszterelnök-jelölt és az őt támogató (?) pártok kapcsolatát, hiszen azok programja – még a Jobbiké is – inkább szociális és baloldali, de semmiképp sem libertárius” – véli a Jobbik volt elnöke.

Kész Zoltán Vona szerint egy saját párt felépítésének szószólója és motorja lesz, valamint a Civitas Intézet vezetőjeként ő szállítja majd az elemzéseket és kutatásokat. Vona úgy véli, hogy a libertárius és Amerika-párti gondolat támasza lehet az uniós vitákban és a baloldali ellenzéki pártokkal szembeni pozíciók megszerzésére, ugyanakkor könnyen keltheti azt a benyomást, hogy „MZP egy CIA ügynök és Kész az ő tartótisztje”

2. A marketinges – Gurzó Ákos

Gurzó Ákos marketinges szakembert sokan Márki-Zay Péter eddigi sikerinek motorjaként tartják számon.

Vona Gábor szerint bár túlzás a „Gurzó-mánia”, megjegyzi, hogy hozzá fűződik a „Csak felfelé!” szlogen és az „egyelőre mérsékelt sikerű” kék szalag is.

„Talán nem volt szerencsés, ahogy Gurzó a Partizán-interjúban a spontaneitás mítoszát is lerombolta a szavazók előtt, elárulva, hogy minden ki volt számolva, meg volt mérve, még az Orbán Gáspárra való – véleményem szerint ízléstelen – célozgatás is. Az is kérdéses, mennyire jó marketinghúzás, ha egy kommunikációs háttérember rivaldafénybe lép, mert valljuk be, furcsa lenne látni Habony Árpádot vagy Gál J. Zoltánt, amint a színpadról lelkesíti az aktivistákat” – írja Vona Gábor. 

3. A jászjákóhalmai Jeanne D’Arc – Lukácsi Katalin

„M.-Z. P. csapatában minden bizonnyal Lukácsi Katalin vállalta a naiva szerepét, és az átéltségéből nagyon úgy tűnik, számára ez nem csupán szerep. Ő képviseli a keresztényi ártatlanságot Márki-Zay mellett. Mert azért tegyük a szívünkre a kezünket, ha M.-Z. P. közéleti stílusával kapcsolatban leírnánk az első száz asszociációnkat, a listán nem szerepelne a jézusi jelző. Sokkal inkább: rámenős, kemény, nyers.

Ha Márki-Zay nem mondaná el mindenhol, hogy gyakorló keresztény, politikusi megnyilvánulásaiból ez alig derülne ki.

Ezt a fajta disszonanciát igyekszik enyhíteni Lukácsi Katalin, aki szent alázattal és örök mosollyal kíséri vezetőjét rögös útján. Fáradhatatlanul hitt és hisz Márki-Zay történelmi szerepében, és ő az, aki nemcsak a már futó szekérre ugrott fel, mint oly sokan, hanem akkor is mellette volt, amikor a szekeret még tolni kellett, és amikor épp elakadt a sárban. Persze Lukácsi számára az MMM kényszerpálya is, hiszen a pártoknál nem kapott (nem akart?) szerepet, politikai ambíciói így egybeforrtak Márki-Zay mozgalmával” – elemzi Lukácsi Katalin szerepét a Jobbik volt elnöke. 

4. A lelkész – Molnár Róbert

„Amikor 2018 februárjában Márki-Zay megnyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást, és először hallott róla az ország, még sem Gurzó, sem Kész, sem Lukácsi nem állt mellette. Ellenben ott volt Molnár Róbert kübekházi polgármester, aki sokak számára onnan lehet ismerős, hogy az előválasztási győzelem estéjén ő noszogatta – sikertelenül – Márki-Zay feleségét, hogy forduljon a kamerák felé” – mutatja be Márki-Zay Péter egyik alig ismert, ám talán legszorosabb szövetségesét, aki már a hódmezővásárhelyi kampány során segítette a politikust. 

Molnár Róbert eredetileg Torgyán József mellett kezdte a politizálást a Független Kisgazdapártban, de aztán visszavonult, majd a Gémesi György és Hohn Krisztina neve fémjelezte Új Kezdet Párt prominense lett.

2007 óta hitmélyítő és evangelizációs előadásokkal járja az országot, ahol a „mindennapok cselekvő hite, és a keresztények politikai szerepvállalásának szükségességéről tart előadásokat, istentiszteleteket, illetve végez személyes lelkigondozásokat” – áll a politikus életrajzában.

„Szerepe nagyon homályos a külső szemlélő szemével nézve, de úgy tűnik, nem csupán politikai tanácsadója, hanem lelki vezetője is a hódmezővásárhelyi polgármesternek” – véli Vona Gábor, ami annál is érdekesebb, hisz Molnár Róbert is inkább az amerikai típusú evangéliumi mozgalmakhoz köthető, semmint Márki-Zay Péter lépten-nyomon hangoztatott római katolicizmusához. 

5. A kakukktojás – Zaránd Péter 

Zaránd Péter a legújabb szereplő Márki-Zay környezetében és Vona szerint „sem a keresztény lelkiség (mint Lukács és Molnár esetében), sem az Amerika-csodálat (mint Gurzó és Kész esetében) nem jellemzi”. Vona Gábor szerint a Momentum környezetéből érkezett politikus, aki Puzsér Róbert Sétáló Budapest kampányának egyik irányítója lett, a „fiatal, urbánus, se Orbán, se Gyurcsány, esetleg a kutyák. Zaránd feléjük jó üzenet”.

Vona Gábor azt írja, ez a helyzet furcsán hat a szövetségesek irányába, így az LMP és a Jobbik felé, akik ugyan részt vettek a Sétáló Budapest kampányban, de „összevesztek és elköszöntek M.-Z. P. jelenlegi jobbkezétől”. Hasonlóképp érdekes a helyzet a Momentum felé, „aki elsőként állt azon Márki-Zay mellé, aki most egy renegátjukkal erősíti meg a csapatát”. Szintén a nevezett kampány támadta legélesebben Karácsony Gergelyt 2019 őszén.

Persze lehet, hogy a kampányfőnök kiválasztásával nekik is üzenni akart a győztes és immáron közös jelölt: nektek csak lefelé!” 

– zárja sorait Vona Gábor. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató