2021. december 01. - Elza
EUR : 366.83
USD : 322.8
Időjárás ikon

Három és fél év börtönt kapott a Capitoliumban randalírozó QAnon-sámán

Az arizonai férfi az első harminc támadó között volt, akik megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án.

Három év és öt hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán egy washingtoni szövetségi bíróság Jacob Chansleyt, aki azzal híresült el, hogy szarvakkal ékesített medvebőr fejdíszével, vörös, fehér és kék arcfestékkel bemázolt arccal, csupasz felsőtettel, amerikai zászlóval felszerelt lándzsával pózolt a tömegben a Capitoliumban, az amerikai törvényhozás január 6-i ostromakor.

Húsz év börtönt is kaphatott volna

Az összeesküvés-elméleteket terjesztő, szélsőséges QAnon mozgalom tagját jogtalan behatolással és rendzavarással vádolták. Chansley, aki egyébként Jake Angelinek nevezi magát,

szeptemberben bűnösnek vallotta magát hatósági eljárás akadályozásában.

Az ügyészség eredetileg négy év és három hónap szabadságvesztést követelt. Elvileg azonban akár húsz év börtönt is kaphatott volna az amerikai törvények értelmében.

Öten haltak meg az ostromban

A vádhatóság szerint az arizonai férfi az első harminc támadó között volt, akik megrohamozták és behatoltak az amerikai törvényhozás épületébe január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni.

Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr.

A 34 éves férfit néhány nappal a történtek után elfogták és azóta vizsgálati őrizetben volt.

A Capitolium ostromával összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás az amerikai igazságügyi minisztérium szerint.


(MTI) 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató