2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Minden harmadik fiatal dohányzik Magyarországon

Összességében csökkent a cigarettázók száma, de a fiatalabbak az uniós átlagnál is többet szívnak.

Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók száma, azonban ezt az eredményt veszélyeztetik az új típusú füstmentes dohánytermékek, amelyek egyáltalán nem támogatják a leszokást - közölte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.

Az intézet a Ne gyújts rá! világnap apropóján közleményében azt írta, hogy a dohányzók száma az Európai Unióban 9, Magyarországon pedig 8 százalékponttal (36 százalékról 28 százalékra) csökkent az elmúlt 15 évben.

Ezzel az eredménnyel a 21. helyen áll Magyarország az unióban, ahol jelenleg az emberek kevesebb mint negyede dohányzik.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Magyarországon kiemelkedően magas a dohányzó fiatalok aránya.

Míg az európai átlag szerint minden 5. fiatal dohányzik, addig Magyarországon minden harmadik 15-24 év közötti fogyaszt valamilyen dohányterméket.

További aggodalomra ad okot, hogy a serdülők és a fiatal felnőttek kifejezetten fogékonyak az olyan modern, csúcstechnológiás eszközökre, mint amilyennek az e-cigarettát szeretik beállítani. A szakemberek hangsúlyozták, ezért mindent meg kell tenni annak érekében, hogy a fiatalok ne kezdjék el használni a füstmentes dohánytermékeket, vagy ha már használják, akkor kapjanak segítséget a mielőbbi leszokáshoz.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató