2022. január 29. - Adél
EUR : 357.28
USD : 320.92
Időjárás ikon

Orbán Balázs: A konzervatív sajtónak ellensúlyoznia kell a progresszív médiatúlsúlyt

A média pluralizmusa elvesztette egyensúlyát, a magyarok kétharmadának bizalmi indexe mégis viszonylag magas a média iránt – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban.

A cikkben, amelyet a Mathias Corvinus Collegium múlt heti médiakonferenciája apropóján készített a konzervatív napilap, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszél, hogy az internet, és különösen a közösségi média elterjedésével a hagyományos média szerepe megváltozott: megszűnt a monopolhelyzete, és ma már bárki hír- vagy tartalomgyártóvá válhat.

Orbán Balázs kiemelte:azok a médiafelületek, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még a hiteles tájékoztatás szimbólumának tekintettünk – a New York Timestól a BBC-ig –, mára egyértelműen egy progresszív politikai program kiszolgálóivá váltak.

Mint fogalmazott,

A LIBERÁLIS MÉDIÁNAK A HITELES TÁJÉKOZTATÁS HELYETT A PROGRESSZÍV LIBERÁLIS IDEOLÓGIA PROGRAMJÁNAK A KÉPVISELETE LETT A LEGFONTOSABB,

a nyugati konzervatívokat kiszorították a fősodratú médiából.

Éppen ezért a konzervatív sajtónak nagyon fontos küldetése van, mert ellensúlyoznia kell ezt a kialakuló túlsúlyt, továbbá biztosítania kell a fősodortól eltérő vélemények megjelenítését is. Fel kell vennie a kesztyűt, mert máskülönben egy >>puha orwelli<< típusú világ irányába indulunk el

– fűzte hozzá.

Orbán Balázs emlékeztetett rá: a közép-európai országokban a helyzet jobb, mint Nyugaton, ami elsősorban a történelmi tapasztalatokból adódik. A kutatások szerint a magyar felnőtt lakosság kilencvenöt százaléka, azaz majdnem nyolcmillió fő rendszeres médiafogyasztó, ráadásul ebből hatmillió többféle forrásból tájékozódik.

Ez azt jelenti, hogy

A MAGYAROK TÖBBSÉGE – MEGŐRIZVE A KOMMUNIZMUSBÓL MEGTANULT REFLEXEIT – ÓVATOSAN KEZELI A MÉDIÁBÓL ÉRKEZŐ INFORMÁCIÓÁRADATOT, MINDEN VÉLEMÉNYRE KÍVÁNCSI, MAJD ELDÖNTI, MELYIK HITELESEBB A SZÁMÁRA.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kihangsúlyozta:

Nyugat-Európában viszont buborékok alakulnak ki, amelyek között semmiféle átjárás nincsen.

Az európai adatok szerint a magyarok hatvanhárom százalékának magas vagy középmagas a bizalmi indexe a média iránt, ami meghaladja az uniós átlagot, miközben például a németeknél vagy a dánoknál ez az arány sokkal alacsonyabb.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató