2022. január 26. - Paula, Vanda
EUR : 360.52
USD : 319.41
Időjárás ikon-1°

Tengerbe zuhant egy brit vadászrepülőgép

Lezuhant szerdán a Földközi-tengeren a brit királyi légierő (RAF) egyik F-35B típusú harci repülőgépe. A pilóta katapultált, kimentették a tengerből, és biztonságban visszavitték a brit királyi haditengerészet Queen Elizabeth nevű repülőgéphordozójára, amelyen a gép állomásozott.

A brit védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint vizsgálat indult az okok feltárására. A tárca hangsúlyozta: a brit F-35-ös a Földközi-tenger nemzetközi vizein, rutinműveletek végrehajtása közben zuhant le, és más repülőgép nem volt érintett az incidensben.    

A minisztérium közölte, hogy a már megkezdődött vizsgálatra tekintettel egyelőre „nem lenne helyénvaló” több részlet ismertetése.  

A közleményből így nem derült ki az sem, hogy tervezik-e a rendkívül fejlett technológiájú, amerikai gyártmányú brit harci repülőgép kiemelését a tengerből. A Queen Elizabeth repülőgéphordozón – amely a brit királyi haditengerészet legnagyobb hadihajója – nyolc brit és tíz amerikai F-35-ös állomásozik jelenleg.    

Az RAF három éve vette át első F-35-öseit

Nagy-Britannia hosszú távra összesen 138 „lopakodó” technológiájú – vagyis a radarfelderítés számára jórészt láthatatlan – F-35-ös vásárlására vállalt kötelezettséget, és közülük 48-at meg is rendelt a gyártótól, a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoporttól.    

A Lockheed Martin korábbi tájékoztatása szerint az F-35B változat egy-egy példánya a brit rendelés időpontjában 122 millió dollárba került.

A brit királyi légierő több év szünet után az F-35-ösök érkezésével tett szert ismét olyan harci repülőgépre, amely képes függőleges irányú fel- és leszállásra, és amely repülőgéphordozóról is bevethető.    

A 2008-2009-es pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági program jegyében 2010 után kivonták a hadrendből és leszerelték a királyi haditengerészet korábbi zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgéphordozót több más hadihajóval és a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépekkel együtt. Az RAF új F-35-ös flottájából a szerdán lezuhant gép az első, amely szerencsétlenül járt.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató