2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kiürítették a határsávot a fehéroroszok – véget érhet a határválság

Az összes menekültet egy közeli raktárépületbe terelték, és egyben teljesen kiürítették a határsávot a fehérorosz hatóságok. Több százan már ma hazaindulhatnak Irakba, de sokan továbbra sem hajlandóak visszafordulni.

Üresen állnak azok a szedett-vedett erdei táborhelyek, ahol szerdán még több ezer menekült és bevándorló várakozott, hogy megpróbáljon átkelni a fehérorosz–lengyel határon – írja a New York Times.

A fehérorosz hatóságok megtisztították a környéket, az emberek nagy része egy üresen álló raktárépületben várja további sorsát. A korábban az itteni szerencsétlen körülmények között megfordult csak "dzsungelnek" gúnyolt területről egészen tegnapi próbáltak meg időnként többen-kevesebben nekimenni a határkerítésnek, olykor a fehéroroszoktól kapott eszközökkel, könnygáz gránáttal, drótvágóval, botokkal.

Egy kilenc éves krakkói kisfiú megköszönte a lengyel határvédők szolgálatát:

Csütörtök délutánra senki nem maradt közülük a környéken, a másik oldalon a lengyel határőrökből álló védvonal azonban még mindig itt állomásozik.

A menekülteket állig felfegyverzett, álarcos fehérorosz katonák kísérték el hosszú oszlopokban az egy kilométeres mélységben álló raktárépülethez. Bár itt sincs fűtés, mindössze tető és falak egy hatalmas hangárban, a vadonhoz képest már ezek is paradicsomi körülményeknek számítanak.

"Rosszabbul éltünk, mint a kutyák" – mondta a NYT-nak a 35 éves Faszúd Mahdi, aki feleségével és kislányával 11 napot töltöttek a "dzsungelben". Azt meséli, az utolsó éjszaka volt a legrosszabb: "esett az eső, és fagyos hideg volt, elviselhetetlen körülmények között éltünk". Ő és családja azonban nem akarnak visszafordulni és hazamenni iraki Kurdisztánba, Németország a céljuk.

Közel 600 honfitársuk másképp gondolja, ők az iraki állam segítségével hamarosan hazafelé veszik az irányt, közülük 430-an akár már csütörtökön gépre szállhatnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató