2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Választási megfigyelőprogramot indít Magyarországon a Progressive International

A progresszív-baloldali mozgalmakat világszerte összefogó globális szervezet Brazília, Honduras, Chile és Kolumbia mellett a magyar demokráciát is veszélyeztetettnek tartja. 
 
 

A Progressive International (PI) vezetője, David Adler szerint a program a korábbi ecuadori, perui és bolíviai tapasztalatokból fog építkezni, „válaszul a demokráciát ért támadásokra szerte a világon, melyek során tekintélyelvű vezetők a hatalom megtartása érdekében elfoglalják a bíróságokat, kriminalizálják az ellenzéket és átírják a szabályokat”.

A Mérce.hu beszámolója szerint a PI választási megfigyelő programjai alternatív intézményeket építenek fel az érintett országokban, „amelyek rendelkeznek a dezinformáció elleni küzdelemhez és a demokratikus intézmények valós idejű védelméhez szükséges eszközökkel, jogi szakértelemmel és globális eléréssel”.

A szervezet vizsgálatokat folytat majd, ha veszélyben látják a demokráciát

A PI Observatory a munkája során többek között

küldöttségeket szervez a kijelölt országokba, amelyek a választások demokratikusságát figyelik meg.

A kiválasztott országokban elemezni fogják a választási adatokat, és is vizsgálatokat folytatnak majd, ha a demokratikus folyamatokba való beavatkozást észlelnek. A lap azt írja: ezen a területen már van tapasztalata a PI-nek, Ecuadorban a 2021-es választások során segítettek elhárítani a jogi akadályokat, amik meggátolták az ellenzéki jelöltet, hogy elindulhasson. A mozgalom Európában is aktív: Törökországban Erdoğan kurd-ellenes kampányával szálltak szembe. A Mérce szerint

a szervezet az ecuadori és bolíviai választási megfigyelő programhoz hasonlót tervez elindítani Magyarországon is. 

A PI-ben baloldali aktivisták, filozófusok és marxista közgazdászok is helyet kapnak

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt volt elnöke büszke támogatója és tanácsadója a PI Observatory munkájának, amely a politikus szerint „már kiállt az átláthatóság, a tisztesség és a demokrácia mellett Bolíviában, Ecuadorban, Törökországban és Peruban. Mivel a demokráciát világszerte támadások érik, minden eddiginél fontosabb, hogy megvédjük és kiterjesztjük a kereteit, és támogassuk az egyetemes emberi jogokat” – fogalmazott a politikus. 

A Progressive International tanácsadó testületében Jeremy Corbyn mellett Naomi Klein publicista, Noam Chomsky nyelvész, aktivista, publicista, Ertuğrul Kürkçü, a törökországi progresszív Népek Demokratikus Pártjának tiszteletbeli elnöke, Luka Mesec, a szlovén Balpárt vezetője, Slavoj Žižek szlovén filozófus és Jánisz Várufákisz volt görög pénzügyminiszter, marxista közgazdász is helyet foglal.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató