2022. január 29. - Adél
EUR : 358.69
USD : 320.34
Időjárás ikon

Ferenc pápa arra kérte a fiatalokat, hogy „zajongjanak”

Ferenc pápa vasárnap dicsérte a fiatalokat a környezet védelmének érdekében tett erőfeszítéseikért, és arra szólította fel őket, hogy „a társadalom kritikus lelkiismereteként” szabadon és bátran nyilvánítsanak véleményt.

A pápa az ifjúsági világtalálkozónak szentelt misén, amelyet Krisztus Király ünnepén mutatott be a Szent Péter-bazilikában vasárnap, kijelentette, a fiatalokra vár a legnehezebb, egyben csodálatos feladat is, hogy „talpon maradjanak, miközben minden omlani tűnik, őrszemként meglássák a fényt az éjszakában, építsenek a romok közepette, valamint képesek legyenek álmodni”. Hozzátette, a fiatalok jövőbe vetett hite és bátor lelkesedése jót tesz mindenkinek.    

Az egyházfő arra kérte a fiatalokat, „zajongjanak”, vagyis hallassák hangjukat a világ szebbé és emberségesebbé tételében,

ápolják a testvériség álmát, gyógyítsák be a teremtett világtól elszenvedett sebeket, harcoljanak a gyengébbek méltóságáért, terjesszék a szolidaritás és az osztozás szellemét”.    

A fiatalok nem engedik elaltatni a nagy ideálok hangját

Úgy vélte, a fiataloknak köszönet jár azért, hogy a kizárólag a jelenben szerezhető nyereségre figyelő világban, amely hajlamos a nagy ideálok elfojtására, nem engedik magukat „elaltatni”. A pápa megjegyezte, hogy a fiatalok energiájára az egyháznak is szüksége van.    

Legyetek szabadok, legyetek eredetiek, legyetek a társadalom kritikus lelkiismerete, ne féljetek bírálni,

szükségünk van a kritikáitokra, ahogyan sokan közületek, például a környezetszennyezés ellen emeli fel szavát” – mondta Ferenc pápa. Hozzátette, a fiataloknak az árral szemben kell haladniuk, „kiskapuk, hamisság, kettőség nélkül”. Kifejtette: „az oly sok rossztól sújtott világunknak nincsen szüksége kétes kompromisszumokra, olyan emberekre, akik egyszer erre, egyszer arra tartanak, mint a tenger hullámai, ahonnan a szél fúj, ahova saját érdekeik vezetnek, egy kicsit jobbra, egy kicsit balra, miután kiszagolták, mi éri meg nekik”.

A pápa „kötéltáncosoknak” nevezte a hasonló magatartást követő keresztényeket

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével elindította az úgynevezett felkészítő évet, amely a Lisszabonban 2023 nyarán esedékes ifjúsági világtalálkozót előzi meg.    

A mise Krisztus Király ünnepére esett, amely az egyházi év végén, az adventet megelőző utolsó vasárnapra esik.    

Ferenc pápa vasárnap délben, szokás szerint, az apostoli palotáknak a Szent Péter tere néző ablakában mondta el az Úrangyala-imádságot, az egyházfő mellett két fiatal állt a római egyházmegyéből. A pápa megemlékezett Jan Macha lengyel katolikus mártírpapról, akit a sziléziai Katowicében boldoggá avatták szombaton. A lengyel mártírt 1942-ben végezték ki a német megszállók, mert segítette az üldözött családokat, szervezte a támogatásukat.    

Vasárnap érkezik meg a Vatikánba a karácsonyfa, amely az idén a trentinói Andalo adománya. A 113 éves, huszonnyolc méter magas, nyolcvan mázsa súlyú fenyőfán a fényeket december 10-án kapcsolják fel a Szent Péter téren.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató