2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lezárultak a koalíciós tárgyalások Romániában

A nagykoalícióra készülő pártok közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek hétfőn a kormányalakítási egyeztetésre.

Lezárultak a tárgyalások Romániában a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között: a nagykoalícióra készülő pártok vasárnap bejelentették, hogy közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek hétfőn az államfő által meghirdetett kormányalakítási egyeztetésre.

A kormánystruktúrára két változatot dolgoztak ki, miután korábban már megállapodtak arról, hogy a PNL és a PSD jelöltje - Nicolae Ciuca (PNL) és Marcel Ciolcau (PSD) - egymást váltja majd a kormányfői poszton. A két párt vezető testületei hétfőn döntik el, hogy melyik változatot javasolják Klaus Iohannis államfőnek. A küldöttségvezetők szerint csütörtökön - vagyis még a román nemzeti ünnep hosszú hétvégéje előtt - beiktatott kormánya lesz Romániának.

A román parlament többsége október elején szavazta meg a Florin Citu kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, így alig több, mint kilenc hónap után bukott az RMDSZ-szel is felálló kabinet.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató