2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Morawiecki: Hölgyeim és uraim, Önökhöz fordulok, mert közös otthonunkat, Európát veszély fenyegeti

A fehérorosz hatóságok aktívan támogatják a lengyel határnál összegyűlt migránsok tömeges határátlépési kísérleteit – derült ki a lengyel határőrség vasárnapi tájékoztatójából.

A közlés szerint Czeremcha településnél migránsok újabb csoportja, nagyjából száz ember kísérelte meg az átkelést szombat éjjel Fehéroroszországból Lengyelországba a két ország közös, a lengyel oldalon mostanra már különlegesen megerősített határán. A lengyel határőrség közlése szerint a fehérorosz rendvédelmi szervek szállították a migránsokat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és még fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen. A határsértők kövekkel dobálták meg a lengyel határőröket, és lézerrel próbálták elvakítani őket.

Közben a BelTA fehérorosz állami hírügynökség olyan képeket közölt, amelyeken fehérorosz katonák ételosztó sátrakat állítanak fel Bruzgi településen egy olyan épület mellett, amelyet menekültszállássá alakítottak át, és amelyben a tájékoztatás szerint kétezer embert helyeztek el. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap megérkezett balti hivatali körútjának első állomására, Észtországba, ahol a Lengyelország és a három balti állam keleti határán kialakult helyzetről tárgyal. A miniszterelnöki út másik két állomása Lettország és Litvánia lesz.

Egy új típusú, hibrid háborúval nézünk szembe ma Lengyelország keleti határán. Egy olyan háborúval, amelyben a migránsok fegyverek, amelyben a dezinformáció is egy fegyver

– fogalmazott a lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki Fehéroroszországot sújtó további szankciók bevezetését helyezte kilátásba, egyszersmind azt kérte, hogy az egész szabad világ legyen szolidáris Lengyelországgal, Lettországgal és Litvániával. Az Európai Unió Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőt tette felelőssé az EU keleti határán kialakult válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókra. Az EU azután sújtotta büntetőintézkedésekkel Minszket, hogy a fehérorosz vezetés kirívóan durván lépett föl az ellenzékkel szemben a tavalyi, független megfigyelők szerint is elcsalt elnökválasztás után.

HIBRID HADVISELÉS: MEGTÖRNI, MŰKÖDÉSKÉPTELENNÉ TENNI, ELFOGLALNI

Resperger István ezredes korábbi tanulmányában úgy határozta meg a hibrid hadviselés fogalmát, miszerint az a reguláris (lineáris, konvencionális) és az irreguláris (nem lineáris, nem konvencionális) hadviselés puha, közepes és kemény módszereinek, eljárásainak rugalmas alkalmazása abból a célból, hogy az ellenség államát, fegyveres erőit működésképtelenné, védtelenné tegyük és akaratunkat rákényszeríthessük, legfőképpen azzal a stratégiai céllal, hogy az erőszak szintje a konfliktus folyamán ne haladja meg a háborús szintet. Véleménye szerint a hagyományos hadviselés katonai végállapotának hármas szabálya a hibrid műveletekben megfordult. A régi háborúkban jellemzően „megsemmisíteni, elfoglalni, megtörni” elv helyébe az aszimmetrikus műveletekben a „kifárasztani, megtörni, kivéreztetni”, a hibrid műveleteknél a „megtörni, működésképtelenné tenni, elfoglalni” elv lépett, mint az elsődleges siker záloga.

A  hibrid  műveletek  a különböző  eszközeiket (diplomáciai, nemzetbiztonsági, katonai, gazdasági, kiber-, információs, pszichológiai), a hagyományos és aszimmetrikus módszereket felváltva alkalmazzák az adott ellenség védtelenné tétele érdekében. A cél nem az ellenség fegyvereinek legyőzése, hanem az indirekt és direkt módszerek alkalmazásával elérni az ellenség állami (stratégiai) szint vezetésének  megtörését,  visszavonulását. „Ezeket a kemény, közepes és puha eszközök alkalmazásával érhetjük el” – vélekedik dr. Resperger István a tanulmányában, amelyben azt is kifejti, hogy ezek az úgynevezett „puha” eszközök: a diplomáciai, gazdasági, kiber-, információs, pénzügyi, gazdasági nyomásgyakorlás, az embargó, a pszichológiai műveletek, a különleges erők, a lázadók, a helyi lakosság (vallási, etnikai kisebbség) támogatása, a szervezett bűnözői cselekmények alkalmazása, a válogatás nélküli vagy kontrollált erőszak alkalmazása. Az ezredes tanulmányában úgy fogalmaz:

Kiemelkedő újdonság, hogy noha a hibrid háború mindvégig aszimmetrikus eszközöket alkalmaz, mégis el tud érni ezekkel direkt célokat is, például területeket tud kiszakítani a megtámadott országból.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató