2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Néhány órával a kinevezése után lemondott Svédország első miniszterelnöknője

Magdalena Anderssonnak nem sikerült átvinnie a költségvetési törvényt.

Szerda délelőtt választotta meg a svéd parlament miniszterelnöknek – az ország első miniszterelnöknőjének – Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét, aki azonban néhány órával később le is mondott a posztról.

Az 54 éves közgazdász, aki korábban elődje, Stefan Löfven pénzügyminisztere volt, kedd este szerezte meg a tisztséghez szükséges támogatást, köszönhetően a kisnyugdíjak emeléséről a baloldali párttal az utolsó pillanatban kötött megállapodásnak. Elveszítette azonban egy kulcsfontosságú centrista párt támogatását a költségvetéséhez. „Hiszem, hogy ennek ellenére tudom kormányozni az országot” – mondta ezt követően egy sajtótájékoztatón.

Ám a költségvetési tervezete nem ment át, a helyett a parlament 154-143-as szavazati aránnyal az ellenzék javaslatát fogadta el, a Zöldek pedig kiszálltak szociáldemokratákkal kötött koalíciós megállapodásból. Ezt követően Andersson bejelentette a távozását. „Megmondtam a házelnöknek, hogy le kívánok mondani” – nyilatkozta, hozzátéve: reméli, hogy újra miniszterelnök lehet egy egypárti kormány élén.

„Létezik az az alkotmányos gyakorlat, amely szerint egy koalíciós kormány lemond, ha egy párt távozik. Nem akarok olyan kormányt vezetni, amelynek legitimációja megkérdőjelezhető” – jelentette ki.

A hétévnyi, hatalomban töltött idő és a nyár eleji politikai válság miatt „kimerült” Stefan Löfven kormányfő augusztusban bejelentette, hogy novemberben lemond, kevesebb mint egy évvel a 2022 szeptemberi parlamenti választások előtt.


(MTI, AP, Politico)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató