2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

A szlovén kormányfő kiállt a külső határok védelmének EU-s finanszírozása mellett

Ljubljanában tartott közös konferenciát Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Janez Jansa, ahol a szlovén kormányfő kiállt amellett, hogy az Európai Uniónak finanszíroznia kell minden olyan intézkedést, amely megvédi a közösség külső határait, beleértve a kerítésépítést is.

Jansa szerint a határokon felállított fizikai akadályok hatékonynak bizonyultak az illegális migráció és az erőszak megelőzésében, és felváltják az erőteljesebb módszerek alkalmazását. Megjegyezte: Szlovénia mint az EU Tanácsának soros elnöke, arra törekedett, hogy a migrációs válságban jelentős támogatást szerezzen Lengyelországnak.

Szlovénia ismét közvetlen segítséget ajánlott fel Lengyelországnak, és szlovén rendőröket küld a határ védelmére

– mondta, hozzátéve: Varsó ugyanúgy kisegítette Szlovéniát, amikor neki kellett megvédenie a határait a migrációs hullámokkal szemben. Jansa gratulált Morawieckinek az elszántsághoz és a bátorsághoz, valamint ahhoz a diplomáciai tevékenységhez, amellyel – mint mondta – jóllehet átmenetileg, de megállították a lengyel határra nehezedő illegális migrációs hullámot. Az ukrán-lengyel határon kialakult helyzettel kapcsolatban kiemelte:

Osztozunk az aggodalmakban az orosz katonai erők jelenléte miatt Ukrajna határainál. Ezeknek az erőknek a koncentrációja távol áll a “normális hadgyakorlatoktól.

A szlovén kormányfő arra kérte az EU és a NATO vezetőit, “tartsák ezt szem előtt”, hogy ne történjen több olyan meglepetésszerű fejlemény, mint “a Krím orosz megszállása”. Egyben felelősségteljes magatartásra szólította fel Oroszországot is. Morawiecki elmondta: Szlovénia és Lengyelország közös álláspontot képvisel a biztonság terén. Hangsúlyozta a határvédelem fontosságát az országok szuverenitásának megőrzésében.

Ha egy ország szuverén akar lenni, akkor neki kell eldöntenie, hogy ki léphet a területére

– húzta alá. Hozzátette: a konfliktus soha nem jó megoldás. Elmondta, hogy ő mindenekelőtt arra törekszik, hogy megoldást találjon a feszültségek csökkentésére. Az eddigi intézkedések, köztük a migránsokat szállító repülőjáratok megszüntetése, meghozták az eredményüket, és némileg enyhítették a helyzetet – fogalmazott. A két kormányfő megvitatta a gázellátási válságot is, amely jelentős hatással van az EU-ban tapasztalható áremelkedésekre. Morawiecki szerint a válság “Oroszország közép-európai országokkal szembeni politikájának tükre”. Egyetértettek abban, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk EU-tagságuk kilátásairól, hogy belátható, rövid időn belül csatlakozhassanak a blokkhoz. Jansa és Morawiecki emellett beszéltek a világjárványról is, valamint annak megfékezésére és az oltási arány növelésére tett intézkedésekről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató