2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem lesz újabb kétharmad a politikai elemző szerint

Nagy az eltérés a közvélemény-kutatások mérései között. A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz-KDNP, míg a Publicus Intézet szerint az egyesült ellenzék vezet a biztos pártválasztók körében. Egy felmérésre hivatkozva a miniszterelnök egy rendezvényen azt mondta, hogy a kormányoldal a 2022-es országgyűlési választás esélyese, de hozzátette, az ilyen korai fölényes vezetésnek veszélyei is vannak.

A Fidesz-KDNP alkotmányozó többsége ugyan kérdéses a következő ciklusban, de a miniszterelnök szerint 2022-ben is a jelenlegi kormányoldalnak áll a zászló.

Elemzés, tervezés és munka - a kormányfő szerint ez a kulcs az újabb sikerhez. Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy a baloldali listával szembeni nagyarányú vezetés veszélyes dolog

„A futballban is szokták mondani, hogy ha 1-0-ra vezetsz túl korán, a meccs elején, az nem jó számos okból. föltüzeli az ellenfelet, téged is elbizakodottá tesz, megfordul a hadiszerencse és így tovább” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő a Nézőpont számaira gondolt, ami legutóbb vaskos fölényt mért a kormánypártoknak. az intézet vezetője azonban azt mondta az ATV Híradónak: a választási eredmény a kampány dinamikájától függ.

„Függ attól, hogy a fideszes szavazók érzik-e a tétjét a választásnak és aktívak lesznek-e, elmennek, leadják-e a voksukat. Illetve ugyanígy az ellenzéki választók: ha esetleg az a helyzet alakulna ki, hogy Márki-Zay Pétert nem tartják mégse kedvelt miniszterelnöküknek, annak lehet egy demobilizációs hatása is” – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója.

Legfrissebb kutatásában a Publicus Intézet 4-5 százalékpontos előnyt mér - igaz, ők az ellenzék részére. Pulai András igazgató szerint az előválasztás érdemi változást hozott az erőviszonyokban.

„Az igazi változás az akkor volt, amikor az ellenzék elkezdte az összefogást és az előválasztási kampányt. Tehát nem az előválasztás kimenetele és az előválasztás eredménye hozott új szavazókat az ellenzéki oldal számára, hanem maga az előválasztás léte és az, hogy azzal is mutatták, hogy milyen szorosan összefogtak” – mondta Pulai.

A Publicushoz hasonlóan a Závecz Research is az ellenzéki listát méri első helyre, egészen pontosan négy százalékponttal.

„Ez egy nagy ki-ki meccs, ez a dolog lényege. tehát mindkét erő nyerhet a mostani számok alapján. van esélye az ellenzéknek is, és ahogy Orbán Viktor mondta, van esélyük, én így fordítom inkább le a mondatát, hogy van esélyük nekik is” – tette hozzá Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője.

Többször is pontatlanok voltak a közvélemény-kutatók, és részben ezért a hitelességük is veszélybe került. Erről már a politikai elemző beszélt az ATV híradójának. Nagy Attila Tibor úgy véli, hogy nem lesz újabb kétharmad.

„Pártpolitikai koncentrálódást figyelhetünk meg Magyarország pártpolitikájában, és éppen ezért valószínűtlen, hogy a Fidesznek megint kétharmada lesz. Hogy aztán melyik tudja a kormányzási többséget megszerezni, erről nyilván nem tudok előre nyilatkozni” – vélekedett az elemző.

A 2022-es országgyűlési választásig már kevesebb, mint fél év van hátra.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató