2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Soros-szervezet: Lengyelország is megsérti a menedékkérők emberi jogait

A lengyel-belorusz határon kialakult helyzet súlyosan sérti a migránsok és menedékkérők emberi jogait, amiért mindkét ország kormányát felelősség terheli – állítja a Human Rights Watch. Az emberi jogokat védő szervezet szerint nem lehet csupán az egyik oldalt hibáztatni. 

A közösségi médiában látható felvételek cáfolják a hazugságaikat.

„Halj meg itt, vagy menj Lengyelországba: Belaursz és Lengyelország közös felelőssége a határ menti visszaélésekben” címmel jelentetett meg egy 26 oldalas jelentést a Human Rights Watch. Az emberi jogok védelmével foglalkozó Soros-szervezet súlyos visszaéléseket mutat be a belorusz-lengyel határon, amelyekért mindkét ország hatóságait felelősnek tartja.

„Míg Belarusz nagymértékben felelős a válság kialakulásáért, kutatásaink kimutatták, hogy Lengyelország lépései tovább súlyosbítják az emberek szenvedését. Egyrészt a migránsok és menedékkérők akár többszöri kitoloncolása miatt, másrészt azért, mert megtagadják a humanitárius segélyek bejutását a határ menti térségbe, ahol korábban szükségállapotot hirdettek” – nyilatkozta a Human Rights Watch igazgatóhelyettese, Benjamin Ward az Euronews-nak.

Ez a fotó is jól mutatja, hogy a migránsok léptek fel erőszakkal a lengyel katonák és rendőrök ellen:



A jogvédő szervezet munkatársai októberben jártak a helyszínen, és 19 érintettel beszélve, azt tapasztalták, hogy a két ország hatóságai a hidegben oda-vissza küldözgették a férfiakat, nőket és gyerekeket napokon vagy heteken keresztül. A HRW szerint ennek a bánásmódnak is köszönhető, hogy már legalább 13 ember vesztette életét a határnál, köztük egy egyéves szíriai kisgyerek.

A szervezet dolgozói egy 35 éves kongói férfival is beszéltek, aki a feleségével és három kisgyerekükkel próbált bejutni az Európai Unió területére, próbáltak menedékjogot kérni, de kétszer is visszaküldték őket a lengyel határőrök, mondván, hogy

„itt nincs menedék, itt nincs semmi, menjetek vissza oda, ahonnan jöttetek!”

Még a gyerekek is harcoltak a határvédők ellen:



„Szerintem jogosan vannak magas elvárásaink az Európai Unió tagállamaival szemben, mivel demokráciáról beszélünk. Ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat. Tehát ha megfelelő hozzáférést kapnának a humanitárius szervezetek, a menedékkérők számára pedig biztosítanák a megfelelő eljárást, véleményem szerint jelentős elmozdulást látnánk a határ lengyel oldalán kialakult helyzetben” – véli Benjamin Ward.

Kövekkel dobálták a lengyel katonákat a migránsok:



A novemberre kialakult patthelyzet a határon rekedt több ezer menedékkérővel annak az eredménye, hogy tavaly májusban Belarusz eltérített egy Ryanair gépet, hogy letartóztasson egy utast, amire válaszul az Európai Unió szankciókat vezetett be. Ezt azonban Lukasenka elnök úgy tervezte megtorolni, hogy a Belarusz területére érkező migránsokat augusztus óta állítólag szervezetten, szinte átlöki a lengyeleknek a határon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató