2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 358.69
USD : 320.34
Időjárás ikon

Zavargás történt egy lengyel befogadóközpontban - Videó

Zavargás támadt a nyugat-lengyelországi Wedrzyn településen működő őrzött befogadóközpontban – közölte csütörtökön a wpolityce.pl lengyel hírportál. Az értesülést később Joanna Konieczniak, a helyi határőrség szóvivője is megerősítette a PAP hírügynökségnek.

Migránsok egy csoportja jelszavakat skandált, “szabadon engedésüket” követelték, és a központot körülvevő kerítést rángatták

– mondta el a szóvivő.

 

A központban feszült a helyzet, de a határőrség a rendőrség támogatásával ellenőrzés alatt tartja azt, nem került sor összetűzésre, senki sem szökött ki a migránsok közül – számolt be Konieczniak. Anna Michalska, a határőrség országos szóvivője elmondta: a wedrzyni központban jelenleg mintegy 600-an tartózkodnak, közülük 358-an iraki állampolgárok, valamennyien férfiak.

Wedrzyn azon lengyelországi befogadóközpontok egyike, amelyeket a Fehéroroszország irányából augusztus óta erősödő migrációs nyomás miatt létesítettek. A múlt hét elején közölt adatok szerint ezekben összesen 1828 személyt helyeztek el, legtöbben közülük irakiak. Hétfői adatok szerint az illegális határátlépés miatt őrizetbe vett 1240 iraki közül 716-an kértek Lengyelországban nemzetközi védelmet.

Azok esetében, akik nem nyújtottak be ilyen kérvényt, illetve nem kapták meg a menekültstátuszt, a lengyel hatóságok megkezdték a visszatoloncolási eljárásokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató