2023. október 01. - Malvin
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon22°12°

Francia politikus: A külvárosokban "mocskos fehérnek" nevezik a fehéreket

A L'Express hetilapnak adott botrányos interjújában a jelenleg Washingtonban élő, egykori francia államtitkár, Rama Yade a szélsőbaloldali woke mozgalom mellett kampányol.

A szenegáli születésű francia politikus 2021 márciusától egyébként az „Atlantic Council" elnevezésű think-tank Afrikáért felelős igazgatója. Rama Yade közismert francia politikusnő, aki egymás után volt külügyi és emberi jogi, majd sportért felelős államtitkár, interjújában irodalmi és történelmi utalásokkal támasztotta alá „wokizmusát", egyik fontos üzenetként megfogalmazva, hogy „mikroagresszióként" éli meg, ha a párizsi Nemzetgyűlés előtt levő Colbert-szobor mellett kell elhaladnia, szerinte ugyanis Colbert a „szabadság nagy ellensége volt". De kifejtette azt is, hogy az olyan új keletű mozgalmak, mint az erőszakos "Black Lives Matter" vagy a "Me too" mélyen „republikánus" jellegűek, és „új dinamikát leheltek az egyébként halódó transzatlanti folyamatba".

Rama Yade, a bevándorló hátterű francia politikusnő, aki egymás után volt külügyi és emberi jogi, majd sportért felelős államtitkár, interjújában irodalmi és történelmi utalásokkal támasztotta alá „wokizmusát". 

A Black Lives Matter (BLM) "egy üdítő mozgalom" – indítja interjúját a dakari születésű politikusnő, akinek történész apja Léopold Sédar Senghor elnök jobbkeze volt Szenegálban. Mivel a kisebbségi jogok kérdése egyre forróbb témának számít a nyugati demokráciákban, a volt államtitkár asszony arra biztatja hazáját, hogy vegye fontolóra a múlt újragondolását.

Hogyan lehetséges, hogy a lakosság mindösszesen 8%-át kitevő fekete férfiak adják az amerikai börtönlakók 40%-át? (...) Minden harmadik fiatal fekete férfi börtönbe kerül élete során, szemben a fehér férfiakkal, akik közül csak minden 17. Hogyan lehetséges, hogy a feketék teszik ki a Covid-fertőzött lakosság többségét? George Floyd halála volt "az utolsó szikra ebben az ébredésben".


A volt államtitkár értetlenül áll a wokizmus ("ébredés" angolul) témájában folyamatban levő európai vita előtt. Szerinte ez a kifejezés „a cenzúra eszközévé vált, visszaélnek vele", holott eredetileg a 

wokizmus az igazságosságért és az egyenlőségért folytatott nemes küzdelem, amelyre Franciaország mint az emberi jogok hazája csak büszke lehet". 

A „wokizmus valójában a diszkrimináció elutasítása" – teszi hozzá Rama Yade, majd még ennél is tovább megy, szerinte ugyanis mind a „woke" mozgalom és mind az erőszakos eltörlés kultúrája („cancel culture") Franciaországban született.

Lacantól Foucault-ig francia gondolkodók inspirálták a woke mozgalmat! Franciaként legyünk büszkék erre!

Miközben azon sajnálkozik, hogy francia nyelven képtelenek voltak saját kifejezéseket kitalálni az új ideológiákra, Rama Yade azt állítja, hogy ebben az ügyben egy „tipikusan francia" kultúrvita alakult ki.

Ahelyett, hogy a szavak értelmére koncentrálnák, inkább saját gondolatmenetünket és kereteinket kellett volna kifejlesztenünk"

- érvelt a volt államtitkár.

Rama Yade kérdése: Miért fehér az elit?


Franciaországban „a rasszizmus mindenütt jelen van" - mondja Rama Yade.

A faji alapokon történő profilképalkotásban, a rendőri erőszakban, és abban, hogy az elit szinte kizárólag fehér ...ezekben mind megtalálható a rasszizmus szerinte. És „ahelyett, hogy az ország szembenézett volna a strukturális rasszizmussal, Franciaország inkább „átírta a múltját", csak azért, hogy „letagadhassa, ami volt, és amit tett". Inkább cselekedni kellene semmint a problémát tagadni, mert a helyzet csak rosszabb lesz " – mondja a politikus.

A volt államtitkár szerint a szobordöntögetők nem a múltat törlik el, hanem ellenkezőleg: rehabilitálják a történelmet, amit egyébként jól ismernek, legalábbis azt a részét, amit egyes vezetőink szelektív emlékezete el akarna törölni ". 

Rama Yade emellett elítéli a Franciaországban is meglevő „fehér kiváltságokat". Szerinte a fehérek előtt anélkül, hogy bármit kérnének, vagy annak tudatában lennének, lehetőségek nyílnak meg, míg számomra, anélkül, hogy bármit kérnék, bizonyos ajtók inkább bezárulnak" - fogalmaz a szenegáli születésű francia politikusnő.

Egyébként pedig, ha valóban létezik strukturális rasszizmus, akkor erre éppen ő lehetne az ellenpélda...polemizál a L'Express, amire persze Rama Yade is reagál: „de hát én egy egyszarvú voltam" – mondja tiltakozva az a nő, aki Franciaországban elsőként lehetett fekete nőként kormánytag.

„Inkább anomália voltam, semmint prototípus" - tette hozzá dühösen.

Rama Yade elismeri ugyanakkor, hogy igenis történik visszaélés ezekkel az új keletű tanokkal,

DE NEM HAJLANDÓ A FEHÉREKKEL SZEMBEN A KÜLVÁROSOKBAN MIND GYAKRABBAN ELŐFORDULÓ ERŐSZAKOS CSELEKMÉNYEKET RASSZIZMUSNAK MINŐSÍTENI.

„Nincs rasszizmus uralom nélkül", és „nincs mit tagadni azon, hogy a külvárosokban „mocskos fehérnek" nevezik a fehéreket, „de sajnálom, azt kell mondanom, hogy ez nem „fehérellenes rasszizmus".

Rama Yade egyébként úgy került 2007-ben a konzervatív Nicolas Sarkozy kormányába, hogy a nagy tekintélyű politikus választási kampányában megígérte, hogy baloldaliaknak is lehetőséget fog adni, ha nyer. Ígéretét megtartotta, de Rama Yade államtitkárként nem tudott élni a bizalommal.

Colbert, akit most Rama Yade gyalázott, Franciaország nagy történelmi alakja volt, a tizenhetedik században, a Napkirály idején pénzügyminiszter volt. Nevéhez kapcsolják a merkantilizmust, mint gazdaságpolitikát.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató