2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

George Soros lassanként felvásárolja a lengyel médiapiacot

Sajtóértesülések szerint a Soros Györgyhöz köthető egyik cég negyven százalékos részesedést vásárolt a Rzeczpospolita kiadásával foglalkozó lengyel vállalatban.

A Soros György alapítványa által támogatott egyik cég előzetes megállapodást írt alá az egyik vezető lengyel napilap kiadójában való részesedés megvásárlásáról – értesült a Mandiner. Az amszterdami székhelyű Pluralis BV a Rzeczpospolita napilapot tulajdonló Gremi Media negyven százalékához jut hozzá, ez lesz egyébként a harmadik olyan üzlet a lengyel médiapiacon az elmúlt öt évben, amelyben az amerikai milliárdos filantróp részt vesz. Az árat nem hozták nyilvánosságra.

Az MDIF, amely Soros Nyílt Társadalom Alapítványait is a finanszírozói között tartja számon, befektetője a lengyel Radio Zetnek és harmadik legnagyobb részvényese az Agora SA-nak, a Gazeta Wyborcza napilap kiadójának, amely szemben áll a Lengyelországot 2015 óta kormányzó jobboldali koalícióval.

A hírügynökség azt írja, Soros, aki régóta támogatja a demokratikus ügyeket a volt kommunista keleti blokkban, segíti a független médiát, amelyet a nacionalista és populista politikai erők támadnak. A Bloomberg szerint a kormányzó Jog és Igazságosság párt hatalomra kerülése óta a közszolgálati műsorszolgáltatókat politikájuk szócsöveivé alakította át.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató