2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Herbálozó zombik lepték el Kamu Geri Budapestjét

Egyre gyakrabban látni Budapesten zombiként járkáló drogfogyasztókat. A szintetikus vagy dizájnerdrogoknak senki sem tudja a pontos hatóanyagát, még a dílerek sem. Az előállítók tulajdonképpen kísérleteznek a fogyasztókkal.

Egyre gyakrabban látni a főváros utcáin zavaros tekintetű, néha hangoskodó, néha magukban beszélő embereket - írja riportjában a Metropol. A „herbál" miatt zombiként kódorgó, vagy épp természetellenes pozíciókban gubbasztó fiatalok nemcsak saját egészségüket rombolják, hanem gyakran viselkednek félelmet keltő, agresszív módon a járókelőkkel szemben, és

SOKSZOR VAN SZÜKSÉG MIATTUK RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSRE.

Senki nem tudja, mi a hatóanyag

A lap azt írja, hogy a „biofű" elnevezés a gyűjtőneve az összes szintetikusan előállított cannabisszármazéknak. Ezeket szintén változatos fantázianevekkel illetik, mint például a „herbál", „műfű", „K2", „füstölő", „spice" vagy „legális fű".

– Legalább 120-féle „biofüvet" ismerünk. Ezek szerkezetükben hasonlítanak a marihuána pszichoaktív hatóanyagához, a THC-hez. A hatáserősségük azonban akár tízszerese is lehet. Az újabbfajta szintetikus marihuánaszármazékok, biofüvek, herbálok, amik kint vannak az utcán, az »eléggé ütős« kategóriába tartoznak – mondta a lapnak Zacher Gábor.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint ezek

A MÁSODIK SLUKK UTÁN MÁR OTT VANNAK A KÖZPONTI IDEGRENDSZERBEN, ÉS TUDATBESZŰKÜLÉST OKOZNAK.

Ezáltal például jelentősen megnőhet a szívritmuszavarra való hajlandóság: az utóbbi időben az ezzel kapcsolatos halálesetek száma jelentősen megemelkedett.

A szintetikus vagy dizájnerdrogoknak senki sem tudja a pontos hatóanyagát, még maga a díler sem. Ezek lehetnek akár mérgező anyagok is, akár patkányméreg vagy aceton. Az előállítók tulajdonképpen kísérleteznek a fogyasztókkal. Elég csak egy apró összetevőt megváltoztatni, és már nem szerepel a vegyület a rendőrség nyilvántartásában, mint a drog. Ezért egy ideig tulajdonképpen „legálisnak" tekinthetők a frissen kikevert szerek. A kábítószerrel dohány- vagy gyógynövényleveleket itatnak át, és ezt szívják a fogyasztók.

Szegénységi droghasználat

Az egyik legelső dizájnerdrog a „Kati" volt, de azóta megjárta a kábítószerpiacot az „Évi", a „Zsuzsi" és a vetkőzős drognak is nevezett „Zene", amelyet a legtöbb nyilvánosan meztelenül őrjöngő szedett a rosszulléte előtt. Azonban még náluk is veszélyesebb a legújabb, „herbál" kategóriába tartozó „Bika".

– A „Bika" fantázianevű szer viszonylag sok halálos áldozatot követelt az elmúlt 1-2 évben, de már vannak »testvérei« is, amik hasonló hatáserősséggel, tudatállapot-változással bírnak. Ezek a drogok eléggé népszerűek ma – mondta Zacher Gábor.

A toxikológus elmondta:

EGY BIOFÜVES CIGARETTA AZ ORSZÁG EGYES RÉSZEIN MÁR 100–150 FORINTÉRT MEGKAPHATÓ.

– Ezt a jelenséget szegénységi droghasználatnak szoktuk hívni. Általában a nagy szegénységben élőknél szokott megjelenni, akik ezt az összeget talán még ki tudják fizetni a kábulatért. Ráadásul a drogfüggők immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló, mint egy egészséges emberé, emiatt a Covid-vírussal szemben is fokozottabb veszélynek vannak kitéve – mondta a főorvos.

A megnövekedett herbálfogyasztással kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt válaszolta a lapnak, hogy a Budapesten rendőri eljárásban regisztrált új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények száma az alábbiak szerint alakult: 2021. I–X. hónapban 56 esetet rögzítettek.

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárásról szóló törvény által lehetővé tett valamennyi eszközzel fellép az illegális szerek terjesztőivel szemben. A közbiztonság szavatolása érdekében együttműködünk többek között a Készenléti Rendőrséggel, a Polgárőrséggel, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal és a Budapesti Közlekedési Központtal – írta a BRFK.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató