2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A börtönbe se bánta meg tettét a Macront felpofozó férfi

Damien Tarel, a francia államfőt felpofozó férfi a V4NA-nak adott interjút.

Damien Tarel neve akkor vált ismertté, amikor június 8-án a Franciaország déli részén lévő Tain-l’Hermitage nevű településen, Drôme megyében egy hivatalos látogatás során a kordon mögül egy kézfogásnak induló mozdulattal hirtelen pofon vágta Emmanuel Macron államfőt. A fiatalembert azonnal leteperték az elnök biztonsági emberei és egy társával együtt őrizetbe vették. A támadót a bíróság két nappal később, június 10-én 18 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelyből 4 hónap letöltendőt le is ült és most, nem sokkal szabadulását követően nyilatkozott a V4NA nemzetközi hírügynökségnek.

A hírügynökségnek elmondta: „aznap rajtam kívül még sokan mentek el az elnöki látogatás helyszínére, hogy tiltakozzanak Emmanuel Macron politikája ellen. A rendőrség szinte az összes tüntetőt evakuálta a helyszínről, de engem nem.

A tiltakozók láthatatlanságát egy olyan erőteljes gesztussal akartam kompenzálni, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az igazat megvallva váratlanul ért, amikor Emmanuel Macron, a biztonságiakat is meglepve hirtelen kiszállt az őt szállító járműből, hogy találkozzon az emberekkel és megindult egyenesen felém. Miközben arcon ütöttem, a következőt mondtam: „Montjoie Saint-Denis, le Macroniával.” Számomra ennek erőteljes szimbolikus jelentése van, mivel a „Montjoie Saint-Denis” egy történelmi háborús kiáltás, mellyel a középkori lovagok párbajra hívták ellenfelüket.”

A kirótt büntetéssel kapcsolatban azt mondta, „az Ötödik Köztársaság az állítólagos egalitárius szempontok értelmében valójában egy monarchikus köztársaság.

Ezzel a pofonnal egyúttal erre a problémára is szerettem volna felhívni a figyelmet, mert szembetűnő az az egyenlőtlen bánásmód, amellyel a franciákkal és a rendőrséggel elkövetett mindennapos erőszakot, valamint az uralkodó osztályok hatalmi visszaéléseit kezelik.

űSzembetűnő az az engedékenység, amelyet a középosztályt támadó emberekkel szemben alkalmaznak, ugyanakkor kiemelkedően szigorúan járnak el ennek a társadalmi rétegnek a tagjaival szemben.”

Damien a börtönben töltött idő alatt több száz támogató levelet kapott, de érkeztek állásajánlatok, sőt, még adományok is, ez a támogatás pedig még tovább nőtt, amikor kikerült a börtönből. A férfi többek között azt is elárulta hogy, egyáltalán nem bánta meg tettét, sőt kötelességének érezte azt.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató