2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Márki-Zay lábhoz ültette a Kutyapártot

SMS-ben reagált Márki-Zay: köszöni a Kutyapárt elnökének gesztusát

A Kétfarkú Kutya Párt kész elengedni a billegő körzeteket, hogy így is segítse az egyesült ellenzék esélyeit a 2022-es országgyűlési választáson. Márki-Zay Péter köszöni Kovács Gergely pártelnök gesztusát. Azt a Momentum is üdvözli, igaz, a párt szerint egyeztetésekre van szükség. A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke közben úgy véli: az egyesült ellenzéken is múlik, hogy a Kutyapárt vihet-e el szavazókat tőlük. Az ATV Híradójának riportja.

A 2018-as országgyűlési választáson magabiztosan húzta be Kósa Lajos saját választókerületét. Egyéni győzelmét a most szövetkező ellenzéki pártok külön indulása is elősegítette.

Szentendrén azonban, ha az együttműködő ellenzéki pártok 2018-as voksait összeadjuk, akkor is hajszálnyival nyert volna a fideszes jelölt. A Kétfarkú Kutya Párt jelöltje akkor csaknem 3 százaléknyi voksot kapott, ami jövőre akár a körzet sorsát is eldöntheti.

A kétfarkúak 2022-ben is külön listán indulnak, de hogy leváltsák a Fideszt, a több mint húsz billegő körzetben készek áldozatot hozni.

"Azt meg tudjuk tenni, hogyha a 71 hely fölötti helyeken megvan az aláírás, a többi körzetet el tudjuk engedni" - nyilatkozta Kovács Gergely, az MKKP elnöke.

Márki- Zay Péter október végén azt mondta: könnyen a kutyapárt lelkén száradhat a Fidesz 2022-es győzelme.

"Ha a rájuk leadott szavazatok fognak éppenséggel hiányozni abban a nyolcvanvalahány körzetbe, ahol most jelöltet akarnak állítani ahhoz, hogy mi, az egységes ellenzék legyőzhessük a Fideszt, akkor miattuk fog Orbán Viktor hatalmon maradni"  

- fogalmazott akkor Márki-Zay.

A friss bejelentés után az ATV Híradójának stábja megkereste a kormányfőjelöltet, aki SMS-ben jelezte: köszöni Kovács Gergelynek, de nem szeretne most reagálni.

Az Átlátszó szerint egyébként 26 kerületben dőlhet el a 2022-es választás.

A Momentum üdvözli a Kutyapárt gesztusát, de szerintük még nem lehet hátradőlni: "Azt gondolom, hogy további egyeztetésekre van szükség az ellenzéki pártok és a kutyapárt között is, annak érdekében, hogy ennek a pontos részleteit megbeszéljük, konkrétan hány körzetről és milyen körzetekről van szó."

Horn Gábor úgy véli: bölcs döntés született, a kutyapárt voksaira pedig az is hatással lehet, hogy az egyesült ellenzék mennyire tűnik majd potens politikai erőnek.

"A választó, aki akarja a győzelmet, az nem fogja elpazarolni a szavazatát a kétfarkú kutyákra, ha azonban az a helyzet, vagy az a közmegegyezés, hogy nem lehet nyerni, akkor a kutyák ennek lehetnek akár kvázi nyertesei is" - vélekedik.

A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: ezzel a gesztussal a kutyapártot nem terheli felelősség akkor sem, ha az egyesült ellenzék nem verné meg a Fideszt jövőre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató