2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szijjártó: mindig is azt akartuk, hogy a Kelet és a Nyugat között pragmatikus kapcsolat legyen

Szijjártó Pétert a Russia Today műsorában kérdezték Közép-Európáról, a NATO-ról és biztongsápolitikai kérdésekről. A külgazdasági és külügyminiszter az interjúban kitért az unió oroszellenes retorikájára, és arra, hogy térségünknek és Magyarországnak a Kelet és Nyugat közötti rendezett viszony az érdeke. 

Kelet-, és Nyugat-Európa viszonyában Magyarországra kiemelt közvetítőként tekintenek. Ennek kapcsán kérdezték Szijjártó Pétert az angolnyelvű Russia Today műsorában, ahol kitértek arra is, hogy bár a nyugat-európai államok és Oroszország között meglehetősen feszült a viszony, azonban Budapest mégis képes békés “tűzszüneti zónát” biztosítani a nagyhatalmak tárgyalásaihoz, esetenként pedig közvetíteni is közöttük.

A az interjú a tárcavezető által közzétett részletében a műsorvezető azon kérdésére, hogy ez minek köszönhető Szijjártó Péter úgy reagált, “nagyon egyszerűen és tisztán fogalmazva ez a nemzeti érdekünk”.

Mindig is azt akartuk, hogy a Kelet és a Nyugat között pragmatikus kapcsolat legyen, folyamatos párbeszédet folytassanak egymással. A történelmünk azt tanította nekünk, hogy akárhányszor konfliktusban állt Kelet és Nyugat, a közép-európai országok – köztük Magyarország – mindig veszítettek. És nem akarunk többé vesztesek lenni, így amikor a párbeszéd, a pragmatikus kapcsolat, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös bizalom mellett érvelünk, az nem azért van, mert kémek lennénk egyik vagy másik oldalnak

– fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

 

(Pestisrácok.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató