2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Márki-Zay Péter 14 éve kanadai állampolgár is

A moslék messiása egy hosszabb portré-interjúban vall múltjáról, tengerentúlra költözéséről és a arról, hogyan szívta magába a ottani mentalitást. Egy online fotókönyv tanúskodik arról, hogy 2007-ben az egész család kanadai állampolgársági esküt tesz.

Márki-Zay Péter még 2004-ben költözött Kanadába feleségével és öt gyermekükkel. Az interjúban elmondta, azért nem az Egyesült Államokba mentek, mert ott jóval nehezebb lett volna megszerezni a letelepedéshez szükséges engedélyeket, ráadásul Torontóban voltak barátaik, akik örömmel várták őket.

Részletesen elmesélte az is, még a francia Legrand ottani képviselete ajánlott neki munkát Franciaországban, ám ő azt gondolta, hogy a marketinget Amerikában tudja megtanulni.

Kanadában kint tartózkodásuk elején több munkát is vállalt, például

költöztetést, pakolást, festést. Öt hétig volt ügynök, telefonszolgáltatással házalt.

Kanada bizonyos szempontból megváltoztatott, szerényebb lettem tőle. Itthon vagy valaki, kinn viszont egy senki vagy, és még örülhetsz, ha kapsz egy cipekedős munkát. Ez pedig hat rád.

Torontóban ezután marketinges állást szerzett, termékmenedzser lett egy alkatrészeket forgalmazó autós cégnél, a Carquestnél. Egy nagy, kertes házban laktak Torontótól északra, 2006-ban mégis az USA-ba költözésről döntenek, az eredetileg fizikus végzettségű felesége ugyanis szülésznői képzésre akar járni. "A cégnél rákérdeztek, nem akarunk-e az Egyesült Államokba menni, mert abban tudnak segíteni, ott is van irodájuk. Köszöntük szépen, és éltünk az ajánlattal. Segítettek munkavállalási engedélyt szerezni, a költözést is megszervezték, forintban számolva több milliót költöttek ránk. Ez azért nagyon más, mint a magyar munkáltatói mentalitás" - fogalmazott a Márki-Zay, aki, mint a a lap írja, 2007-ben kanadai állampolgár is lesz, nemcsak ő, az egész család. A kanadai útlevele ma is megvan.

Ezt írta nyilvános fotóalbumában erről a nagy napról:

„Állampolgársági eskünk Kanadában, a londoni Fanshawe College éttermében 2007. november 21-én szerdán.”

Márki-Zay azt mondja, alapvetően praktikus okok miatt vették fel a kanadai állampolgárságot. „Főleg a gyerekek miatt csináltuk. Úgy gondoltuk, hogy nekik ez számos lehetőséget nyithat ki később, ha például tanulni szeretnének egyszer Kanadában.”

A család végül 2009-ben döntött úgy, hogy hazatérnek a gyökerekhez a gyerekek, de maguk miatt is, így visszaköltöztek Hódmezővásárhelyre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató