2024. május 23. - Dezső
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

A Vatikán nyomására visszavonta az Európai Bizottság a „karácsony” szót tiltó javaslatát

Az Európai Bizottság részéről bejelentették, hogy visszavonják és átdolgozzák a nagy vitákat kiváltó nyelvhasználati javaslatot.


 
A Vatikán államtitkára kedden bírálta az Európai Bizottság kommunikációs útmutatóját, amely felszólította alkalmazottait, hogy tartózkodjanak a „karácsony” szó használatától. A Vatican News november 30-án közzétett interjújában Pietro Parolin bíboros azt mondta, hogy a dokumentum „a valósággal megy szembe”, amikor lekicsinyli Európa keresztény gyökereit.

A 32 oldalas belső dokumentum címe: „Az Európai Bizottság inkluzív kommunikációra vonatkozó iránymutatásai”, amelyet Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos indított útjára október 26-án.

Helena Dalli november 30-án bejelentette, hogy visszavonja az irányelveket, mondván, „egyértelműen több munkára van szükségünk”.

Az olasz Il Giornale lap november 28-án arról számolt be arról, hogy az útmutató arra szólította fel az Európai Bizottság, az EU végrehajtó hatalmának alkalmazottait, hogy „kerüljék el azt a felvetést, miszerint mindenki keresztény”.

Nem mindenki ünnepli a keresztény ünnepeket, és nem minden keresztény ünnepli azokat ugyanazon a dátumon”

– áll a dokumentumban. Az útmutató arra biztatta a belga fővárosban, Brüsszelben és Luxemburgban dolgozó tisztviselőket, hogy kerüljék az olyan kifejezéseket, miszerint „a karácsonyi időszak stresszes lehet”, ehelyett mondják azt, hogy „az ünnepek stresszesek lehetnek”.

Azt is javasolták, hogy a „keresztnév” helyett az „utónév” kifejezést használják, és azt is mondja, hogy hipotetikus példák bemutatásakor a tisztviselők „ne csak olyan neveket válasszanak, amelyek jellemzően egy vallásból származnak”.

A „Mária és János egy nemzetközi pár” helyett az útmutató azt javasolta, hogy legyen „Malika és Julio” a nemzetközi pár.

Parolin bíboros a Vatican Newsnak elmondta, hogy szerinte a diszkrimináció elkerülésének szándéka dicséretes.

„Véleményem szerint azonban biztosan nem így lehet elérni ezt a célt. Ez végső soron az ember tönkretételét, megsemmisítését kockáztatja, két fő irányból” – mondta. „Az első a világunkra jellemző sokszínűség. Sajnos az a tendencia, hogy mindent homogenizálunk, nem tudván, hogyan kell tiszteletben tartani a jogos különbségeket, természetesen nem válhat a megosztás vagy a diszkrimináció forrásává, ezeket egyesíteni kell egy teljes és integrált emberiség felépítése érdekében. A második az, hogy elfelejtjük, mi a valóság. Aki pedig szembemegy a valósággal, az komoly veszélynek teszi ki magát. Végül ott van a gyökereink eltörlésének szándéka, különösen ami a keresztény ünnepeket, Európánk keresztény dimenzióját is illeti.”

Kedden Helena Dalli a dokumentumot „folyamatban lévő munkának” minősítette

„Megvizsgáljuk ezeket az aggályokat azzal a céllal, hogy az irányelveket egy frissített változatában tehessük közzé” – írta Twitter-fiókjában november 30-án.

Az Európai Bizottság biztosa a következőket mondta: „Az a kezdeményezésem előtt, hogy egy belső kommunikációs dokumentumban iránymutatásokat dolgozzak ki a bizottsági alkalmazottak számára feladataik ellátásához, egy fontos cél elérése lebegett: az európai kultúra sokszínűségének és az európai kultúra befogadó jellegének bemutatása. Az Európai Bizottság az európai polgárok életének minden területe és meggyőződése felé nyitott.”

Az útmutató közzétett változata azonban nem szolgálja megfelelően ezt a célt. Ez nem egy kiforrott dokumentum, és nem felel meg minden bizottsági minőségi előírásnak.”

„Az irányelvek egyértelműen több munkát igényelnek. Ezért visszavonom az irányelveket, és tovább fogok dolgozni ezen a dokumentumon” – tette hozzá. 

Parolin bíboros elmondta, hogy Ferenc pápa e heti ciprusi és görögországi látogatása során „Európa kultúrájának ősforrásaihoz” látogat a pápa. „Úgy tűnik számomra, hogy ez az utazás a megfelelő időben történik és egy olyan utazás, amely pontosan ezekre az alapvető dimenziókra emlékeztet bennünket, amelyeket nem lehet kitörölni” – mondta a Vatican Newsnak.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató