2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Brutális inflációra számít, ezért kamatot emelt a jegybank

Az MNB monetáris tanácsa egyhangúlag döntött a kamatemelés mellett, és jelezték, a a kamatemelési ciklus gyorsítását tervezik.


 
Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat emeléséről 2,10 százalékra novemberi kamatdöntő ülésén, és abban is egyetértettek, hogy az inflációs kilátásokban bekövetkező hosszabb távú, belső fundamentális változásokra reagálva nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítás szükséges, mindez  pedig az alapkamat-emelési ciklus ütemének gyorsítását indokolta – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvben.

Az előre jelzettnél nagyobb inflációra számít a jegybank

A jegyzőkönyv szerint a tanács

novemberre 7 százalék feletti, 2022 egészében a szeptemberi Inflációs jelentésben vártnál érdemben magasabb inflációra számít. 

A testület a hosszabb távú inflációs kilátások megváltozására az alapkamatemelési ciklus gyorsításával reagál, míg a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok kezelésének leghatékonyabb eszközének az egyhetes jegybanki betét kamatát tartja. Ezért egyetértés volt abban, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybanki alapkamat fölé szükséges emelni, és a rövid távú kockázatok fennállásáig az alapkamat felett kell tartani – áll a jegyzőkönyvben. 

Fenntartja a kamatemelési ciklust az MNB

Eszerint a november 16-i ülésen leszögezték: az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű folytatását tartják szükségesnek, a mértékét a decemberi Inflációs jelentés határozza majd meg.

A ciklus addig folytatódik, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak,

és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. 

A makrogazdasági folyamatok áttekintésében megállapították: a magyar gazdaság növekedése folytatódott, azonban dinamikája mérséklődött. Az előzetes adatközlés szerint 2021 harmadik negyedévében a GDP éves alapon 6,1 százalékkal bővült, és ezzel már 0,7 százalékkal haladja meg a válság előtti szintjét. A munkanélküliségi ráta nemzetközi összevetésben továbbra is alacsony. Előre tekintve a magyar GDP 2021-ben várhatóan 6,5-7 százalékkal, 2022-ben 5-6 százalékkal bővül a tanács szerint.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató