2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Megalakul Salvini, Kaczinsky és Orbán jobboldali európai frakciója

Orbán Viktor, Matteo Salvini és több más, az Európai Néppártról már bőven jobbra tolódott politikus már egy ideje tárgyal arról, hogy új politikai csoportot hoznak létre az Európai Parlamentben. A Vadhajtások forrásai viszont úgy tudják, hogy a megállapodás megszületett,


szombaton pedig be is jelentik az új jobboldali frakció megalakulását Varsóban.

Az új frakció lényegében a 2019-ben alakult, a  Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24, és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője. A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken.

A Fidesz és a PiS az új frakcióban olyan pártokhoz csatlakozik, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD.Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

 

Frissítés:

Lega, viszlát Varsó! Salvini elhagyta a csúcstalálkozót, amelynek az európai szuverenistákat kellett volna egyesítenie, címmel hozta a hírt az olasz Le Republica.

Az olasz lap azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó jobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.

Novák Katalin is írt a híreszteléssel kapcsolatban:

A más tartalmú, ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata, konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni.

Célunk, hogy a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlás-ellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél.

Ami pedig a konkrétumokat illeti, pénteken utazunk Varsóba, hogy a következő lépést megtegyük. Időben tájékoztatni fogunk mindenkit a fejleményekről.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató