2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Tegnap a NATO, ma az USA fenyegette meg az oroszokat

Blinken válaszlépésekre figyelmeztette Oroszországot, ha megtámadná Ukrajnát.

Határozott választ adna az Egyesült Államok egy esetleges ukrajnai orosz invázióra.

Az Egyesült Államokat mélyen aggasztják azok a jelek, amelyek szerint Oroszország agresszív lépéseket tervez Ukrajna ellen – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A Reuters szerint a NATO külügyminisztereinek szerdai Rigában tartott ülése után Blinken elmondta, Oroszország tervei között szerepel Ukrajna belső destabilizálása, valamint a nagyszabású katonai műveletek.

A külügyminiszter szerint az elmúlt hetekben Oroszország viselkedése katonai lépések felé mutatnak, példaként a határ mellé felvonult több tízezres erőt hozta fel. Oroszország korábban azt mondta, hogy Ukrajnával szembeni magatartása tisztán védekező jellegű, és azzal vádolta Kijevet, hogy az oroszbarát lázadók által tartott kelet-ukrajnai területek visszafoglalására törekszik. Kijev tagadja ezt a vádat.

Blinken szerint az Egyesült Államoknak minden eshetőségre fel kell készülnie, bár azt mondta, nem tudni, hogy Putyin meghozta-e a döntést a támadásra.

"Világossá tettük a Kreml számára, hogy határozottan fogunk válaszolni, beleértve egy sor komoly gazdasági intézkedést, amelyek alkalmazásától a múltban tartózkodtunk"

– mondta. A külügyminiszter szerint a NATO többi tagja is hajlandó lenne erőteljes választ adni egy esetleges invázióra.

Hasonlóan nyilatkozott az MTI tudósítása szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is a rigai találkozón. Azt mondta, "Oroszországnak súlyos politikai és gazdasági következményekkel kell szembenéznie, amennyiben katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen". Hozzátette: "2014-ben Moszkva törvénytelenül annektálta a Krím félszigetet, és ezzel kollektív védelmünk hidegháború óta legmagasabb fokú megerősítését aktiválta" – tette hozzá.

Tegnap a NATO fenyegette meg Oroszországot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató