2022. január 18. - Piroska
EUR : 355.89
USD : 311.53
Időjárás ikon

Biden azt állította, hogy jobb vezető mint Trump

Joe Biden amerikai elnök kedden azzal dicsekedett, hogy jobb vezető, mint Donald Trump volt elnök, mert nem „sokkolta” a szövetségeseket szerte a világon.

„Trumppal ellentétben én nem sokkolom a szövetségeseinket” – válaszolta Biden, amikor az újságírók arról kérdezték, mennyire valószínű, hogy egyeztetnek az európai országokkal a további beutazási tilalmakról, hogy segítsenek megelőzni a koronavírus Omicron változatának terjedését. Biden megjegyzése figyelmen kívül hagyta a szeptemberi diplomáciai balhéját Franciaországgal, miután nem tájékoztatta a francia vezetőket egy Ausztráliával kötött atom-tengeralattjáró-üzletről.

Biden üzletének hatására Ausztrália lemondott egy korábbi, Franciaországgal kötött tengeralattjáró-üzletet, és

a franciák először a médiából értesültek róla, nem pedig az amerikaiaktól vagy az ausztráloktól.

„Ez a brutális, egyoldalú és kiszámíthatatlan döntés nagyon emlékeztet arra, amit Trump úr szokott csinálni” – mondta Jean-Yves Le Drian külügyminiszter az alku hírére. „Dühös és keserű vagyok. Ez nem szövetségesek között történik”.

Franciaország dühét és megdöbbenését demonstrálva visszahívta nagykövetét az Egyesült Államokba, ami az első alkalom, hogy Amerika legrégebbi szövetségese így tett

– írta meg a Breitbart.

Biden dél-afrikai országokra vonatkozó beutazási tilalma szintén feldühítette az ottani vezetőket. Lazarus Chakwera malawi elnök „afrofóbiával” vádolta meg Bident az utazási tilalom megszabásával, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pedig „teljesen indokolatlannak és igazságtalanul diszkriminatívnak nevezte a tilalmat országunkkal szemben”.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató